Kirjoittanut henri salonen

Terveisiä isille

Lukuaika: < 1 minuutti

Terveisiä isille

Hemmo Paskiaisen sekoilut vuosilta 1986–1989 on koottu nostalgiseksi kokoelmateokseksi.

Hemmo Paskiaisen sekoilut vuosilta 1986–1989 on koottu nostalgiseksi kokoelmateokseksi Hemmo, iskän poika. Ave Koskelan sarjakuva-albumi sisältää aivan ensimmäiset Hemmo Paskiais -sarjakuvat ja aikoinaan Pahkasioissa ja Potseissa julkaistut tarinat.

Pääosaa näyttelee Hemmo Paskiainen sekä hänen parhaat ystävänsä, parhaiden liimaa haisteleva, aloitteleva uusnatsi Stegu ja aivan liian nuorena tupakan polton aloittanut Lökä. Todella vivahteikasta näiden veijareiden elämä onkin. Lisäksi albumissa esiintyy Isä Paskiainen, irstaileva, vintillä juopotteleva aikuinen, joka pyrkii ylläpitämään kulissia tasapainoisesta vanhemmasta. Sivurooleissa vilahtelee Äiti Paskiaisen lisäksi erinäinen joukko sijaiskärsijöitä opettajista kokoomuslaisiin.

Löysin itseni sukupolvikuilusta: liian kasaria. Erityisen ärsyttävää on jatkuvan Saksa-vitsin jauhaminen ja dokaamiseenkin puutuu. Silkkaa poikain anarkiaa ja vandalismia – josta tietenkin alkaa lukemisen edetessä pitää. Tämän anarkian punaisena lankana on tekopyhien esikuvien rapauttaminen.

Mustavalkoinen ulkoasu tavoittaa teoksen mentaliteetin, ja Koskelan tarkka kynä piirtää kaunista ja puhdasta jälkeä. Tyylillisesti sarjakuva ei leikittele kuvakulmilla eikä vauhtia taikka draamaa haeta leikkauksella. Tarinat pysyvät helposti seurattavina ja vaihtelevuus korostuu kuvien toiminnallisuudessa.

Hemmo. Iskän poika. Zum Teufel 2009. 166 s. Kolme tähteä.

Henri Salonen