Kirjoittanut Hannele Huhtala

Surusäveliä sodista

Lukuaika: < 1 minuutti

Surusäveliä sodista

Arvostelussa PJ Harveyn levy Let England Shake.

PJ Harveyn uutuuslevyn ensimmäinen kappale lähtee kuin Sielun veljien Harsoinen teräs, mitä ihmettä! Video kappaleen livevedosta kertoo, että PJ on lainannut alkuun bossa nova -kappaletta The Girl from Ipanema. Siitäköhän Ismo Alankokin on saanut innoituksensa?

Let England Shake on rosoinen levy. Äänellisesti levyä leimaa autoharppu, kantelemainen kielisoitin, jota Harvey soittaa. Teksteissä kaikuu viittauksia nykypäivän sotiin ja ensimmäisen maailmansodan muisteluihin. Levystä kerrotaan, että PJ Harvey on käyttänyt taustoina teksteissään muun muassa Harold Pinterin ja T.S. Eliotin runoutta sekä Irakin ja Afganistanin sotien taistelijoiden ja siviilien kertomuksia.

The Glorious Land -kappaleessa soivat ratsuväen torvet. Surumieliset sävelet ja sanat kertovat vahvaa sodanvastaista tarinaa. ”Oh America/Oh England/What is the glorious fruit of our land?/Its fruit is deformed children.”

Kovin toiveikkaana tai onnellisena PJ Harvey ei tunnu maailmaa näkevän, mutta kaunista musiikkia hän on tehnyt synkistä sotakuvista.

PJ Harvey: Let England Shake. Island Records 2011. Viisi tähteä.

Hannele Huhtala