Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen nuori Tom Waits

Janne Westerlund: 
Oran. 
9pm Records, 2012.

Banjo soi kauniisti ja Janne Westerlundin ääni viekoittelee ajattelemaan Tom Waitsia. Mietin, miten nariseva ja jopa laahaava ääni voi olla niin kiehtova. Ehkä juuri siksi. Se riisuu aseista ja pyytää kuuntelemaan tarinoita surullisesta rakkaudesta, pohjoisnavasta ja alakuloisuudesta.

Musiikki luo maiseman, joka on kuin villin lännen Amerikasta. Kappaleessa Evelyn Rose rakastettu myy munuaisensa, jotta perhe saisi hevosen. Poika jää polvet mudassa suremaan. Kappale Hallelujah, I’m A Bum on perinteinen hobo song, kodittoman laulu.

Nyt soololevyn tehneen Westerlundin aiemmat yhtyeet Plain Ride, Circle ja Pharaoh Overlord ovat kotimaisen vaihtoehtomusiikin paikoin eriskummallisia mutta arvostettuja pitkänlinjan kokoonpanoja.

Mutta mitä tarkoittaa levyn nimi Oran? Wikipedia tietää, että Oran on kaupunki Algeriassa ja skotti-gaelicilla se tarkoittaa laulua. Mitään valmista vastausta levystä ei saa. Pohjois-Amerikassa on myös neljä paikkakuntaa, joiden nimi on Oran. Ehkä joku niistä on Westerlundin sielunmaiseman innoittaja.

Janne Westerlund: 
Oran. 
9pm Records, 2012. Neljä tähteä.

Hannele Huhtala