Lukuaika: < 1 minuutti

Sota kotirintamalla

Riikka Ala-Harja: 
Maihinnousu. 
Like Kustannus 2012. 
209 s.

”Sataa, tuulee, ei täällä koko ajan sada ja tuule. Merivesi on kylmää, ei täällä koko ajan ole kylmä.” Riikka Ala-Harjan uuden Maihinnousu-romaanin kertoja-päähenkilö Julie vakuuttaa, ettei Normandian sää aina ole niin huono. Ei aina mene huonosti.

Julie on 41-vuotias ranskalaisnainen, joka joutuu kohtaamaan yhtä aikaa 8-vuotiaan tyttärensä leukemian ja avioeron miehestään. Julie on maihinnousututkija, joka on jämähtänyt Sword Beachille oppaaksi turisteille.

Julie ei tunnu saavan otetta omasta elämästään. Hänen yksinäisyytensä on riuduttavaa sen jälkeen kun mies pettää. Julie lihoo, ryhtyy polttamaan tupakkaa ja elää sairaalassa makaavalle tyttärelleen.

Julie viivyttelee pitkään yhteisessä kodissa. Kun hän vihdoin muuttaa pois, elämä näyttää hetken vielä lohduttomammalta. Jonkinlainen toivon pilkahdus tarinasta kuitenkin hohkaa.

”Sota jatkui kunnes eräänä päivänä se loppui.”

Ala-Harjan tekstiä lukee ilolla, hän ei jää mässäilemään turhilla yksityiskohdilla. Elokuussa Ala-Harjan sisar syytti kirjailijaa tarinavarkaudesta, sillä heidän poikansa on sairastanut leukemian.

Mistä tarinat syntyvät? Sisaresta luultavasti tuntuu, että kirjailija mässäilee heidän elämänkokemuksillaan.

Riikka Ala-Harja: 
Maihinnousu. 
Like Kustannus 2012. 
209 s. Neljä tähteä.

Hannele Huhtala