Lukuaika: 2 minuuttia

Sosialismi on sci-fiä

Helsinkiläinen Megatron Braineater aka Maria Candia rakentaa kirjoihinsa rauhaa rakastavia olentoja, jotka eivät syö lihaa & vaihtavat sukupuoltaan kun sille päälle sattuvat.

Scifissä annetaan mahdollisuus tarkastella ajankohtaisia ongelmia hieman ulkopuolisen silmin”, Maria Candia toteaa haastattelun aluksi.
Taiteilijanimellä Megatron Brain-eater neljä kapteeni Shiva -romaania sekä Lonkeron aika -teossarjan julkaissut Candia ei arkaile ajankohtaisia aiheita kirjoissaan.

Esimerkkinä ajankohtaisesta aiheesta käy homokeskustelu. Seksuaalisuuden eri ilmenemismuodot ovat keskeisessä roolissa kapteeni Shivan 2000-luvun loppupuolelle sijoittuvassa tarinassa.

Heteronormatiivisuus ja normihomous ovat muinaista historiaa ja tekniikan kehitys on tehnyt ihmiskehon muokkauksesta arkipäiväistä. Naiset ja miehet sekä trans- ja intersukupuoliset ovat saaneet seurakseen postsukupuoliset.

”Stereotyyppinen naismääritelmä ei ole koskaan vastannut omaa kokemustani. Yliopistolla naistutkimusta lukiessani koin lopullisen herätyksen”, Candia kertoo.

Lonkeron aika tarjoaa virkistävän kurkistuksen yhteiskuntaan, jonka jäseniä ei ole jaettu kahteen leiriin. On yksi sukupuoli, ja parinmuodostuksen yhteydessä yksilö valitsee roolinsa suvunjatkamisprosessissa.

Hieman roskakirjallisuudelta haiskahtava asetelma ei ole mielikuvituksen tuotetta, vaan se on peräisin kovasta luonnontieteestä. Variaatioiden määrä on lukematon.

”Maailmassa elää nytkin useita otuksia, jotka tekevät niin. Esimerkiksi limasienillä on 570 eri sukupuolta.”

”Kasvufantasia on ajanut maailmamme tilaan, josta joudumme palaamaan yksinkertaisempaan malliin”, Candia muotoilee.

Teossarjan päähenkilö kapteeni Shiva on geenimanipulaation avulla rakennettu super-avaruuslentäjä, jonka DNA koostuu useiden eläinlajien ja ihmisen sopivimmista palasista.

Kapteeni Shiva on omaa etuaan ajava antisankari, joka pelaa valtapoliittisia pelejä. Koska Shiva on luomakunnan huipulla erikoisen koostumuksensa takia, hän kohtelee ihmisiä kuten ihmiset kohtelevat vaikkapa lehmiä ja muita eläimiä.

Yhteiskuntarakenteeseen liittyviä spekulaatioita piisaa kapteeni Shivan kohtaamissa taloudellisissa ja poliittisissa malleissa. Jupiteria kiertää Sosialistisen Jupiterin valtio, Marsissa on vallalla kleptokratia ja Maassa rehottaa rajaton kapitalismi. Mitään mallia ei kuitenkaan esitetä puhtaan auvoisena onnelana tai utopiana.

”Jos kaikki ajattelisivat kuin minä, niin maailma olisi varmaan kommunistinen paratiisi.”

Lonkeron ajan yhteiskunta on lähellä Candialle mieluisinta mallia. Sen asukit eivät ole petoja, vaan rauhaa rakastavia olentoja, jotka eivät syö lihaa.
”Voin kyllä maalailla utopioita, mutta olen oikeastaan aika neuvoton.”

Kapteeni Shiva -kirjoissa keskeisenä teemana on geenimanipulointi ja ihmiskehon muokkaus. Elämän rakennuspalikoilla leikitään silkkaa turhamaisuutta ja toisaalta seuraavaa evolutiivista loikkaa etsiskellen. Myös työtehtäviin optimoidut elämänmuodot ovat paletilla.

”Kirjoista löytyy ajatusleikki siitä, mitä seuraisi jos tällaisia olentoja olisi olemassa. Ottaisivatko ihmiset huomioon, että esimerkiksi rakennetuilla supersotilailla olisi oma vapaa tahto? ”

Ihmisten geenimanipuloinnin muassaan tuomat kaiut eugeniikasta, rodunjalostuksesta, rakentavat ikäviä siltoja menneeseen.

”Olen kyllä geenimanipulointia vastaan, mutta ei aikaa voi pysäyttää. Sitä tehdään jo, emmekä voi tietää, mihin saakka sen kanssa ollaan valmiita menemään. Varmaan aika pitkälle.”

Megatron Braineater: Kapteeni Shiva, osat 1–4. Flamongo Sanomat 2007–11; Megatron Braineater: Lonkeron aika , osat 1–3. Flamongo Sanomat
2009.

_______________

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Raskas tie hyllylle

Megatron Braineaterin kirjojen päätyminen kirjakauppojen hyllyille on epätavallisen prosessin tulos. Vakiintuneiden kustantamoiden sijaan kirjat on julkaissut pienlevy-yhtiö Flamongo Sanomat. Yhtiön takaa löytyy muusikkona ja radiopersoonana tunnettu Mikko Viljakainen, eli Vilunki 3000.

”Kun sain tarinan valmiiksi, yritin lähestyä muutamaa kustantamoa. Jotkut olivat siitä kiinnostuneitakin, mutta eivät ne ehtineet vastata ennen kun saimme julkaistua ensimmäisen osan Flamongon kautta”, Maria Candia kertoo. ”Mikko luki kässärin ja sanoi, että miksi emme julkaisisi tätä itse.”

Kapteeni Shiva -sarjan painos on ollut 500 per kirja. Kolmos- ja nelososa julkaistiin maaliskuussa ja alkupään kirjat alkavat käydä vähiin. Flamongolla on istuttu viimeisten kirjalaatikoiden päällä, että viimeisten osien ilmestyessä niitäkin riittäisi kaupan hyllyille.

”Olisi sääli, jos näistä ei toista painosta tule. En kuitenkaan usko, että me jaksamme siihen lähteä. Kirjojen levittäminen on paljon niiden kirjoittamista raskaampaa kun ei ole jakelijaa. Kirjoja kannetaan käsipelillä kauppoihin. Taidan lähestyä kustantamoita uudemman kerran, jos vaikka sieltä löytyisi vastakaikua.”

Eikä kunnianhimo rajoitu uuteen painokseen: ”Onhan mulla näitä tarinoita kerrottavana lisääkin, vaikka kuinka. Ei ne lopu.”

Jari Tamminen