Seikkailu suljetussa huoneessa

Lukuaika: < 1 minuutti

Seikkailu suljetussa huoneessa

Huoneesta pakeneminen hämmentää, turhauttaa, palkitsee ja ilahduttaa.

”Karhulla on syntymäpäivät”, Ágnes Kaszás ilmoittaa meille Insideout-nimisen room escape -pelin alussa. ”Järjestämme yllätysjuhlan. Tässä on hänen huoneensa. Teidän tehtävänne on seurata vihjeitä.”

Unkarilainen kolmikko, psykologi, näyttelijä ja graafinen suunnittelija ovat tuoneet netistä tuttujen room escape -pelien konseptin oikeaan maailmaan Helsingissä. Tehtävänä, pelin nimen mukaisesti, on paeta huoneesta. Huoneesta ulos pääsee, kun osaa ratkaista annetut vihjeet. Suomalaisille tämä on uutta, mutta Unkarissa idea on saanut jo massiivisen suosion. Vastaavanlaisia pelejä löytyy Budapestistä jo lukuisia.

Kaszás käynnistää videon ja sulkee oven. Videolla lentoemäntää muistuttava ylipirteä nainen selittää pelin säännöt, ja jo puolivälissä selostusta olen valmis aloittamaan. Säännöt sikseen, missä on ensimmäinen vihje?

Videon loputtua ruudulle ilmestyy kello ja dramaattiset numerot alkavat juosta takaperin. Aikaa on kuusikymmentä minuuttia, ja tehtävämme on päästä ulos huoneesta, joka on kuin jotenkin vinoutuneesti sisustettu opiskelijaboksi. Musiikki ja valaistus lisäävät jännitystäni, ja tajuan poukkoilevani ympäriinsä melko lailla päättömästi. Tunnelma on kuin kokonaan toisessa maailmassa.

Pelin jälkeen istun alas puhuakseni näyttelijä Ágnes Kaszásin kanssa, joka on yksi pelin kolmesta tekijästä, ja huomaan, etten pysty rauhoittumaan ja ajatukseni poukkoilevat edelleen juuri kokemassani. En muista, milloin olisin tunnin aikana ehtinyt kokea tällaisen tunneskaalan ja oivallusten määrän.

Kaszás vakuuttaa, ettemme olleet lainkaan tyhmiä ja ettemme edes käyttäneet kaikkia apukortteja. Hän kertoo myös, etteivät kaikki pelaajat ole todellakaan päässeet läpi.

”On mielenkiintoista, kuinka ihmiset toimivat paineen alla”, Kaszás kertoo.

”Aivot toimivat eri tavalla, ja kokonaisuus voi jäädä näkemättä. Tällainen peli pureutuu sekä ihmisen omaan toimintaan että ryhmädynamiikkoihin. Siksi suosittelemme tätä esimerkiksi työporukoille tai syntymäpäiväjuhlijoille, vaihtoehtona siihen tavalliseen baarissa istumiseen.”

Insideout toimii Reprumin tiloissa Helsingin Sörnäisissä, Hämeenkatu 33. 2–5 hengen ryhmä voi varata ajan pelille netistä.

Noora Isomäki

  • 2.5.2014