Sali tyhjäks & veret korviin

Lukuaika: 2 minuuttia

Sali tyhjäks & veret korviin

Juuri kun feministit ovat toipumassa Kehäketun ja Setä Koposen pläjäyksestä Tuu lusii mun punkkaan, ilmestyy Memmy Possen uusi ep.

Virtalähde on joskus todennut: ”Keikoilla yritän tyhjentää salin, mutta myös vihamieliset kommentit ovat tervetulleita.” Ehkä siksi

artisti oli tuohtunut, kun menin taannoin kiittämään hienosta keikasta. Cd-r:nä julkaistu debyyttialbumi on vähitellen kehittyvää raastoa. 18-minuuttinen noise-ralli Työväen vappumarssi yhdistää teollista hälyä tinnituspiipitykseen. Levyn nimikappale on irrottelua, joka tirskauttaa melkein veret korviin. Biiseissä on luonnetta enemmän kuin sävyjä; metelikin saisi lisää tehoa, jos sitä rytmittäisi hiljaisuus.

Virtalähde: Virka- ja väkivalta. pHinnMilk.

Neljä tähteä.

_______________

Accun tämänkesäiselle Koneisto-keikalle oli yhtä helppo ahtautua kuin tokiolaiseen metroon. Saliin ujuttautunut ystäväni totesi esityksen jälkeen osuvasti, ettei mikään Paavo Lipposta sämpläävä bändi voi olla huono. Mooses puuttuu esikoisalbumilta, mutta paljon muuta löytyy kyllä: downtempoa, groovea, breakbeatiä, poppia, psytrancea ja jopa rokkia. Monet kappaleet ovat viimeisen päälle mietittyjä kokonaisuuksia – vaikuttaahan yhtyeessä Anssi Kelan Nummelan osatuottaja. Suoranainen helmi on tunnelmallinen avausraita Fredator. Levyn loppua kohti puhti kuitenkin hiipuu.

Accu: Exogenic Breaks Records.

Kolme tähteä.

_______________

Kemiallisilla Ystävillä väitetään olevan käytössään pullotettua keijun kusta. Tämä kuuluu musiikista, joka on kuin varjoteatteria: heijastumia maailmasta, johon emme näe. KY:n soitantaa voi luonnehtia psykedeeliseksi avantfolkiksi. Pahimmillaan lopputulos on autistista renkutusta, parhaimmillaan hypnoottista äänivuota. Levy sopii kuunneltavaksi alasti ruokomatolla vuoren laella, mutta sitä voi kokeilla myös omalla sängyllä maaten. Valitettavasti biisien lyhyys heikentää niiden tehoa. Kappale vaihtuu juuri, kun aurat alkavat välkkyä silmissä.

Kemialliset Ystävät: Kellari Juniversumi. Fonal Records.

Neljä tähteä.

_______________

Rastapäisen Joonas Toivosen eli Toiminnon pikkiriikkiselle kolmetuumaiselle cd:lle ahdettu Live at home on mukavaa koneellista kuuntelumusiikkia, josta tosin puuttuvat artistin kiintoisimmat äänipolut ja katkokepitys. Hyvää, mutta Toimi-to pystyy parempaankin. Levyn

on julkaissut saksalainen Retinascan – todellinen 2000-luvun vesa. Virtuaalilevy-yhtiö levittää yksitellen cd-r:ille poltettua marginaalimusiikkia maailmalle osnabrückilaisen Burkhard Kerlinin makuuhuoneesta. Mikä olisikaan sopivampi kanava Toiminnon kaltaiselle tulevaisuudenlupaukselle.

Toiminto: Live at home. Retinascan.

Kolme tähteä.

_______________

Juuri kun feministit ovat toipumassa Kehäketun ja Setä Koposen pläjäyksestä Tuu lusii mun punkkaan, ilmestyy Memmy Possen uusi ep. Imatran Voiman Fresh O Lexin taustat ovat saaneet seurakseen lyriikkaa, joka ravistelee poliittisesti korrekteja kuulijoita kuin hajusuola. Biisien sileästi virtaavat riimit pyörivät Miami-henkisesti naisissa, autoissa ja päihteissä. Levyn nimi viittaa avausraitaan Periaatteen mies, jossa Memmyn ikuiset teinipojat vonkaavat naisilta pesää ilman kumia. Possen oma toteamus kertoo kaiken: ”Täs seuras sanotaan hyville tavoille hyvästi.”

mainos

Memmy Posse: Aina Vanteilla. Monsp Records.

Kolme tähteä.

_______________

Oras Tynkkynen

  • 9.9.2009