Säilö kesän & syksyn maut

Lukuaika: 2 minuuttia

Säilö kesän & syksyn maut

Pakastimien valtaantulon myötä vanhat säilömiskonstit ovat painuneet unholaan. Hapattamalla, kuivaamalla ja umpioimalla saa ruokiin erilaisia makuja & samalla säästää energiaa.

Kaikille tutut hapankaali ja perinteinen suolakurkku valmistetaan hapattamalla. Tuote säilyy, koska maitohapot säilövät tuotteen. Lisäksi tarvitaan vain suolaa. Maitohappokäyminen on luonnollista, ilmasto- ja vatsaystävällistä säilöntää.

Kuivaaminen on myös hyvä tapa säilöä vihanneksia, sieniä, marjoja ja hedelmiä. Kuivatut tuotteet voi säilyttää huoneenlämmössä paperipussissa ja ne vievät vähän tilaa. Osan kuivatuista tuotteista voi jauhaa ja käyttää pataruokien, kastikkeiden ja keittojen maustamiseen. Maut ovat jauheissa jo valmiiksi tiiviitä ja voimakkaita, joten jo lusikallinen vaikkapa metsäsienijauhetta tekee kasvispadasta gourmet-ruokaa.

Säilykkeen voi umpioida, käytti sitten etikkaa, suolaa tai sokeria. Umpioimisessa säilykkeestä poistetaan ilma ja purkkiin tuotetaan alipaine. Tämä estää happea käyttävien bakteerien elämisen säilykkeessä. Kaikki kaupasta ostettavat lasipurkkiin pakatut säilykkeet on umpioitu. Umpiointiin voi käyttää joko kierrekannellisia tai jousella suljettavia lasipurkkeja. Jousella suljettavissa purkeissa käytetään lisäksi kumitiivistettä. Umpioimalla voi säilöä kaikkea: kasviksia, sieniä, hedelmiä, marjoja, hilloja, lihaa, kalaa tai äyriäisiä. Pikaumpioinnissa kuuma purkki täytetään kiehuvan kuumalla säilykkeellä ja suljetaan välittömästi, kun taas kattilassa tai uunissa umpiointiin käytetään enemmän aikaa.

Vanhoista säilöntäkonsteista löytyy lisää tietoa niin netistä kuin vanhoista keittokirjoistakin. Valitse säilöntään aina ensiluokkaisia ja päiväntuoreita aineksia. Säilöminen ei korjaa tuotteen vaurioita eikä se pysäytä jo alkanutta mädäntymistä.

_______________

Umpioidut sienet

Tarvitset: sieniä, ½ litran umpiointitölkkejä, veitsen, pullasudin, kattilan, vettä ja suolaa.

Putsaa ja pilko sienet. Keitä sieniä muutama minuutti, valuta ja kuivaa huolellisesti. Täytä purkit tiiviisti sienillä ja ripottele ½ tl suolaa pinnalle. Sulje kannet tiiviisti, asettele purkit kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että purkit peittyvät kokonaan. Anna veden kiehahtaa ja keitä hiljalleen noin 40 min. Nostele purkit vedestä ja anna niiden jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä purkit viileässä. Käytä tuoreiden sienten tapaan sellaisenaan lisukkeena ja salaatissa tai lämpimissä ruoissa.

_______________

Sienten keittäminen ja umpioiminen: 700 g hiilidioksidia

Metsäsienten päästöjä ei ruokaan tarvitse laskea, sillä sienet kasvaisivat metsässä, vaikkei niitä kukaan keräisikään. Sen sijaan sillä, miten menet poimintapaikalle on paljon väliä. Jos poimit sienet kävely- tai pyörämatkan päästä, päästöt voi laskea nollaksi. Jos sen sijaan ajat sieneen viiden kilometrin päähän, keskivertoautolla päästöjä syntyy 1800 grammaa. Eli sienten ilmastokuorma lähes nelinkertaistuu.

_______________

Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi kirjoittavat ilmastoystävällistä keittokirjaa, jonka Teos julkaisee vuonna 2011.

Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi

  • 13.9.2010