Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 9: Passi & näkkileipä

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 9: Passi & näkkileipä

Ruokatohtori neuvoo kaukokaipuista kauhomaan itsensä aluksi makumatkalle.

Kysymys:

Työni loppuvat vähän ennen joulua. Ajattelin seuraavaksi muuttaa toiselle puolelle maailmaa ja tehdä jotain tosi jännittävää, mutta pelkään jumahtavani talveen. Mistä saan intoa viettää tunteja inhottavissa nettilippujärjestelmissä, purkaa kirjahyllyt, säilöä nätit kahvikupit vintille ja lähteä?

Vastaus:

Jaa-a, taas yksi nuuskamuikkus-syndroomasta kärsivä kanssaeläjä pelkää jäävänsä paitsi kaikesta siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Takuuvarma viistoräntä painaa mieltä matalaksi, ja kavereiden Facebook-päivitykset virtsanlämpimien vesien ääreltä viekoittelevat kovaluisenkin vaeltamaan naru kaulassa ullakolle. Näitä on nähty, kaikenlaisia kaukokaipuisia maailmanmatkaajia.

Ruokatohtoritädillä ei ole mitään käsitystä siitä, miten nykyinen travellerinuoriso nämä lähtöhommat hoitaa. Uskon silti, että tässäkin tapauksessa vanhan neuvot on yhtä hyviä kuin passipussillinen uusia.

Ennen kuin lippujen surffailu tuottaa tulosta, kauho itsesi makumatkalle. Kätevänä moniosaajana käsikirjoitat samalla ruokamatkailuohjelman ja hoidat itsellesi jonkun näpsäkän blogiyhteistyön. Näillä sitten kustannat reissusi.

Testaa aikasi kuluksi ruokatohtorin näkkileipäohje. Se tulee tarpeeseen, kun Intiassa ensimmäisen vatsataudin jälkeen on ikävä sekä kuituja että äitiä. Näkkärillä voit myös ilahduttaa virttyneitä kanssamatkustajia, ja saatte hienon keskustelun siitä, miten Suomi on ihan paska maa vailla minkäänlaista spirittiä. Talvikin on ihan perseestä, ja siellä jengi nyt hajoo loskassa. Meillä täällä tropiikissa on kaikki hienosti, varsinkin nyt kun saatiin tätä näkkileipää…

Joten ei muuta kuin ruisjauhot rinkan sivutaskuun ja perävalot vilkkumaan!

_______________

Resepti: Nokkonäkkäri

koti-ikävään ja kuidun puutteeseen

25 g hiivaa

3 dl vettä tai kasvimaitoa

½ rkl siirappia

5 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl vehnä- ja ruisjauhosekoitusta taikinan kaulintaan

1 tl suolaa

3 rkl kuivattua nokkosta

mainos

1 rkl kuminansiemeniä

½ dl unikonsiemeniä

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi, suola, kuminansiemenet ja nokkosjauhe.

2. Työstä jauhot joukkoon vähän kerrallaan niin, että saat lopputulokseksi karjalanpiirakkapohjaa muistuttavan tiiviihkön taikinaköntsän.

3. Pyyhi koti-ikävän kyyneleet. Maalaa kuulijoille muutama mielen maisemakuva piirakoita leipovasta mummosta ja pysähtyneen helteisenä kesäpäivänä laiskasti aaltoilevasta viljapellosta.

4. Kohota taikinaa reilut puoli tuntia.

5. Kauli reippaasti jauhotetulla alustalla taikinasta mahdollisimman ohut levy. Nosta se varovasti uunipellille ja paina taikinalevyyn veitsellä mieleisesi kuviot, joiden mukaan kypsä näkkärilevy on helppo lohkoa paloiksi.

6. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia.

Anu Brask