Kirjoittanut Jari Tamminen

Rönsyilevää minimalismia

Lukuaika: < 1 minuutti

Rönsyilevää minimalismia

Arvostelussa Tuomas Toivosen levy Urbanism in the House.

Tuomas Toivosen Urbanism in the House -levyn avainkappale New Utopia jatkaa siitä, mihin vuoden 2006 esikoissoololevyn U = Utopia päättyi.

Toivonen lukee vauhdikkaan monotonisesti kaupunkiteorioita orgaanisen bassonpörinän ja house-biittien päälle. Lähiöhistoria kohtaa 2001: Avaruusseikkailun, Corbusier Nurmijärven.

Levyn vokaalit vaihtelevat paljon kappaleesta toiseen: avauksen vocoder-kuoro vaihtuu luentomaiseksi paasaukseksi, lähes äänikirjan lukemiseksi, ja välillä rap-flow sulautuu folkahtavaksi laulannaksi.

Samalla edellisen levyn ääniesteettistä konseptia on avattu hieman, ja monipuolisempi instrumenttivalikoima pitää kokonaisuuden eloisan vaihtelevana. Vaikka levy putoaa selkeästi house-laariin, ei se ole mitään puhtaaksi viljeltyä genre-kamaa, vaan musiikki elää oma purismista piittaamatonta elämäänsä.

Vinyylin 1 000 kappaleen painos on toki kunnioitettava tämän päivän markkinoilla, mutta siltikin harmillisen moni jää ilman omaa kappalettaan. Onneksi digijulkaisu paikkaa tarvetta.

Tuomas Toivonen: Urbanism in the House. LP+digi. Keys of Life 2010 Viisi tähteä.

Jari Tamminen