Rocklyriikka vaatii vääntöä

Lukuaika: < 1 minuutti

Rocklyriikka vaatii vääntöä

Uudessa kirjassa 20 rocklyyrikkoa kertoo, mitä tekee & miksi.

Kirosäkeet on Tuukka Hämäläisen kokoama haastattelukirja, jossa 20 suomalaista rocklyyrikkoa ruotii tekemisiään. Kirjan aikajänne ulottuu 1980-luvun puolivälin hiipuvista punk-ajoista näihin päiviin saakka. Vanhinta kaartia edustavat A.W. Yrjänä sekä Kumikamelin Jarmo Koponen ja Radiopuhelinten J. A. Mäki ja Jarno Mällinen, nuorinta Samae Koskinen ja Stam1na -yhtyeen Antti Hyyrynen.

Lyyrikot kertaavat taustojaan ja vaiheitaan, kuvailevat työtapojaan, listaavat vaikuttajia ja oppi-isiä sekä pohtivat kirjoittamisen herättämiä tunteita ja ajatuksia.

Musiikkityylien skaala on kirjassa laaja, mutta monenkirjavia ovat myös sanoittamiseen liittyvät mietteet, kokemukset ja ratkaisut. Kiinnostavia tekstejä syntyy monenlaisissa olosuhteissa ja hyvin erilaisilla metodeilla.

Yksi saa apua muistikirjansa merkinnöistä, toinen vetäytyy (vähintään henkiseen) piilopirttiin pakertamaan pinkkaa valmiiksi. Muutamien tekstit ryöpsähtävät paperille nopeasti, osa taas – kuten Samuli Putro – käyttää aikaa loputtomasti ja viilaa jokaisen sanan ja tavun paikoilleen.

Kirosäkeet vahvistaa tuttua käsitystä rockmaailman miehisyydestä. Kirjaan haastatelluista sanoittajista naisia on vain kaksi: Maija Vilkkumaa sekä scifi-progeksi määritellyn Tuvalu -yhtyeen Annina Antinranta. Pari rokkaavaa naista olisi vielä hyvin mahtunut mukaan. Joukkoon olisivat oivallisesti sopineet esimerkiksi PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti.

Hämäläinen antaa sanoittajille runsaasti tilaa ja vapautta puhua ja pohtia ja jättäytyy itse pääasiassa esittelijäksi ja kirjuriksi. Välillä tuntuukin, että historiallista taustaa, rinnastuksia ja kokoavia kiteytyksiä olisi voinut ujuttaa mukaan enemmän. Mutta asiansa kirja ajaa tällaisenakin: korvat ovat taas hiukan enemmän auki mainiolle suomalaiselle rocklyriikalle.

Tuukka Hämäläinen: Kirosäkeet. 20 uuden suomirockin sanoittajaa. Idiootti 2011.

Marjo Jääskä

  • 31.5.2011