Rivo talousprofeetta

Lukuaika: < 1 minuutti

Rivo talousprofeetta

Sosiologiaa opiskeleva Antti Ronkainen havahtui talouden rivouteen pari vuotta sitten, kun hän osallistui lukupiireihin Marxista ja Gramscista. Nyt hän avaa lehdissä ja blogeissa talousanalyysia kansankielellä.

Antti Ronkainen, 25, kirjoittaa talouskriisistä Kansan Uutisissa. Ja Vihreässä Langassa. Sekä verkkolehti Megafonissa, Revalvaatio.orgissa, Silakkamopo-blogissa ja Hesarin mielipidesivulla. Uusi Suomi -lehden suosituimpien blogikirjoitusten joukossa on kaksi Ronkaisen tekstiä, joilla on parhaina päivinä ollut yli 6 000 lukijaa.

Mistä on kyse?

“Vituttaa poliitikoiden ja toimittajien tyhmyys. Ja se, että vasemmalta oikealle eurokriisiä ei tunnuta otettavan vakavasti”, Ronkainen vastaa.

Toimittajien tyhmyys näkyy Ronkaisen mukaan siinä, että he käsittelevät asioita suppeasti ja pintapuolisesti. Esimerkiksi vaalitenteissä jauhettiin vain Portugalin tukipaketista ja poliitikot päästettiin liian helpolla.

Portugalin sijaan olisi pitänyt puhua Euroopan unionin pysyvästä vakausmekanismista.

Vakausmekanismi tarkoittaa, että EU perustaa talouskriisin varjolla liikepankin, joka on vapautettu veroista, kansainvälisistä sopimuksista ja EU:n omista tarkastuselimistä. EU:n jäsenvaltiot joutuvat maksamaan pankin pääoman, ja pankki pyrkii maksimoimaan voittonsa kuten mikä tahansa yksityinen rahoituslaitos.

Mekanismi on ongelmallinen esimerkiksi siksi, että yksityinen rahakeinottelu oli yksi nykyisen talouskriisin tärkeimmistä syistä. Lisäksi mekanismi kasvattaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n merkitystä Euroopassa. Mekanismissa edellytetään, että jos maa pyytää apua vakausmekanismilta, se pyytää apua myös IMF:ltä.

“Siinä sivussa voidaan hoitaa hevoskuurit, leikkaukset, valtionomaisuuden pakkohuutokaupat, sokkihoito ja avuntarvitsijoiden perseraiskaus ohjesääntöjen mukaisesti”, Ronkainen luettelee.

Ronkainen käyttää kansankieltä ja rivoja sanoja. Puhuuko mies aina noin vai onko kyseessä laskelmoitu populismi?

“Perinteinen talousanalyysi on yleensä puisevaa kapulakieltä ja häivyttää talouden poliittisuuden. Kansankieli tuo paremmin esiin sen rivon luonteen.”

Euroopan vakausmekanismin läpimeno edellyttää muutoksia euromaiden lainsäädännössä. Suomessa mekanismi on tarkoitus hyväksyä vielä kesäkuun aikana.

Muiden EU-maiden parlamentit tuskin asettuvat vakautusmekanismia vastaan. Suomessa olisi perussuomalaisten vaalivoiton ansiosta ainutlaatuinen mahdollisuus kaataa koko mekanismi.

“Jos demokraattisesti valittu hallitus kieltäisi mekanismin, se voisi aloittaa prosessin, joka päätyisi vakausmekanismin ja nykyisen epäonnistuneen elvytyspolitiikan muutokseen”, Ronkainen profetoi.

Lue Antti Ronkaisen haastattelu Fifistä.

Pontus Purokuru

  • 30.6.2011