Rappiolauluja & kapinakunniaa

Arvostelussa Spigun levy Kaupunkien yössä.

Rappiolauluja on kahdenlaisia: myötähäpeää herättäviä juntteja ja sitten niitä luihin ja ytimiin meneviä hyviä. Spigun Kaupunkien yössä -levyn laulut ovat jälkimmäistä lajia.

Laulunsanojen huumori on ironista, ja todellisuus, vaikkakin ankea sellainen, on silti frendi – se hieman pummi ja vähän säälittävä oman elämänsä sankari, jolla on tupakasta keltaiset sormet, mutta joka kuitenkin tiukan paikan tullen pelastaa.

Lauluntekijä Spigu a.k.a. Ville Linna on täysin kotonaan vähän nostalgisen kapakkalaulajan roolissa. Spigu kertoo tarinoita niin kuin hänellä olisi hirmuinen kankkuspala kurkussa – sellaisella herkällä äänellä, jonka pian itku ja oksennus peittää alleen.

Levy on kuitenkin hirveän kaunis ja jollain tavalla kepeä kokonaisuus. Levyn vika biisi Irwin kuolee darraan on loistava ja liikutuksen tutinaa aiheuttava kunnianosoitus tämän maan suurimmalle kapinamuusikolle.

Spigu:
Kaupunkien yössä.
Rapu Records 2014. Neljä tähteä.

Mirkka Hietanen

Kommentoi Facebookissa

mirkka hietanen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.