Lukuaika: 2 minuuttia

Räpmussukat Niko & Tapsa

Onnellisuus on asennekysymys, duo vakuuttaa.

Räp-duo Niko & Tapsa tekee asiat eri tavalla. Lyriikat luonnossa oleskelusta, planeettojen asemista ja onnellisuudesta eivät ole perinteisimpiä rap-aiheita.

Kuka on Niko? Entä Tapsa?

Tapsa: ”Niko on empaattinen energiapakkaus ja erittäin kunnianhimoinen musiikin suhteen. Hän on tuottanut kaikki kolme levyämme. Olemme kummatkin avarakatseisia musiikin suhteen.”

Niko: ”Tapsa on ikuinen runopoika, pelkästään positiivisessa merkityksessä. Tapsa on kansanomaisesti yksi oman sukupolvensa kärkirunoilijoista! Tapsa on meistä se pohtivampi, mutta ymmärtää myös mun outoja ideoita.”

Kerrotte erilaisia tarinoita kuin mitä räpissä yleensä. Miksi?

Tapsa: ”Yleisen määritelmän mukaan esimerkiksi black metal -bändi ei voi tehdä biisiä kukkasista. Biisirakenteiden murtaminen on kiehtovaa.”

Niko: ”Kukaan ei voi päästä mun aivojen sisälle. Sääntöjen sokea seuraaminen on itsepetosta. Kaikki musagenret ovat oman identiteetin verhoja, jonne voi mennä piiloon. Ei uskalleta olla oma itsensä.”

Teette positiivisia ja samalla yhteiskuntakriittisiä biisejä. Onko hyväntuulisia kappaleita vaikea tehdä?

Niko: ”Kyllä meissäkin on melankolinen puoli, mutta siinä rypeminen ei luonnistu, sillä meillä ei ole oikeasti mitään hätää, kellään. Mutta onnellisena olemista on joutunut opettelemaan.”

Tapsa: ”Elämä on jatkuvaa varustelukierrettä. Kaikkea pitää tehdä kaikkien kanssa kaiken aikaa ja pitää vielä julkisivu kunnossa. Me halutaan käyttää mikkiaikamme siihen, että ollaan kannustavia.”

Voiko hyväntuulisuus ärsyttää?

Tapsa: ”Ei saa kertoa, jos on onnellinen. Ihmiset ovat kateellisia.”

Niko: ”Joo. Ajattelen sen niin, että jokainen ihminen, joka ajattelee että maailma on perseestä, tulee osaksi sitä paskaa maailmaa. Jos toivoo maailmaan hyvää, myös saa sitä.”

Tapsa: ”Join the movement. Niko ja Tapsa – Think positive. Hehe.”

Niko: ”Niin, on vaikeampaa kertoa frendille, että joskus mä itken ja juon teetä sohvalla, hehe. Suomen kieli on myös aika mollipainotteista. Suomen kirjallisuudessakaan ei ole kauheasti iloisia tarinoita.”

Käsittelette biiseissä maailman menoa syvemmällä tasolla. Pohditteko tällaisia asioita paljon myös arkena?

Niko: ”Mulla on ainakin menossa suuri havahtumisvaihe elämässä. Rakenteet romahtaa hyvässä mielessä. Yritän elää niin, että musiikki on hyvän ja onnellisen elämän sivutuote. Myös lasteni kautta asioita tulee pohdittua monelta kannalta. Olen huomannut, että ympärilläni on paljon ihmisiä, jotka on nyt pysähtyneet ja tehneet rohkeita ratkaisuja.”

Tapsa: ”Olen aina ollut pohdiskelija. Muistan lapsenakin kun pikkuveli meni sisälle kaverinsa kanssa, mä jäin yksin ulos tuijottamaan lumikinoksia ja miettimään syntyjä syviä.”

Seuraava levynne käsittelee vapautta. Oletteko te vapaita?

mainos

Tapsa: ”Ei varmaan täysin. Suurimmaksi osaksi.”

Niko: ”Musta tuntuu, että oon aina ollut aika lähellä vapauden tilaa. Ehkä vapaus on sitä, ettei tarvitse miettiä, onko vapaa.”

Lue lisää Fifistä.

Niina Linna

  • 31.1.2012