Kirjoittanut jukka vuorio

Räbätädin riimit

Lukuaika: 2 minuuttia

Räbätädin riimit

Voiman Jukka Vuorio tapasi Rauhatädin & kuuli ikävän totuuden: räp-skene ei poikkea muusta yhteiskunnasta. Kumpikin on epätasa-arvoinen.

Ensimmäistä levyään jo pari vuotta kypsytellyt räppäri Rauhatäti on julkaisemattomaksi artistiksi poikkeuksellisessa tilanteessa. Lapista pääkaupunkiin jo yli 10 vuotta sitten muuttanut räppimimmi on melko lyhyellä keikkahistoriallaan ja MySpacen biiseillään vakuuttanut monet alan vaikuttajat, ja kiinnostuneita julkaisijoita on ilmaantunut jo useampia.

Istumme Rauhatädin kanssa kalliolaisessa kuppilassa. Eloisa ja iloinen räppäri kertoi Rauhatäti-persoonansa olevan elämänsä ensimmäisessä haastattelussa.

Rauhatäti, miten eroat arkiminästäsi Hannasta?

”Rauhatäti on häpeilemätön asioiden kertoja. Hanna on joku ihan toinen tyyppi.”

Miten päädyit räppialalle?

”Ennen kuin pamahdin paksuksi, lauloin ja soitin haitaria Asa ja Jätkäjätkien kanssa. Sitä ennen olen ollut mukana aika paljon keikkailleissa indiemusaprojekteissa ja ollut tosi kiinnostunut balkanilaisesta musiikista. Laulettavissa biiseissä ei kuitenkaan oikein sanat riittäneet, ja räppiin sai tungettua enemmän asiaa yhteen biisiin.”

Sanot biiseissäsi ihan suoraan ”mie” ja käytät muutenkin murretta.

”Joo – mie oon Sodankylästä kotoisin, vaikka oonkin asunut täällä jo reilut 10 vuotta. Jos oma alkuperäinen kieli muuttuu, niin siinä samalla muuttuu jotain ihmisen sielusta. Tykkään kuunnella esimerkiksi oululaisten, lappilaisten ja lappeenrantalaisten tekemää räppiä, koska niissä kuuluu se oma murre. Vaikka onhan se Stadin slangikin murre.”

Helsingissä on kuitenkin paljon muualta muuttaneita, jotka välttelevät oman murteensa puhumista.

”Niin, täällä on paljon muuttuneita sieluja. Toisaalta jotkut kyllä luonnostaankin omaksuvat helposti uuden kielen tai puhetavan ja jotkut muuttavat puhettaan ihan tiedostamattakin.”

Oletko päässyt Helsingin räp-skeneen?

”En oikein tiedä mikä se skene edes on. Baariin lähtiessä menen kyllä mieluiten hiphopklubille ja mulla on aika paljon ystäviä jotka tekevät räppiä. Mutta en usko, että niin sanottu skene tarkoittaa räppäreille itselleen kovin suurta asiaa. Enemmän se on kuluttajien juttu, niiden nuorten jotka haluavat kuulua johonkin.”

No ei käytetä sanaa skene. Mun mielestä räppimaailmassa naisten asema ei ole ihan tasa-arvoinen.

”Onhan mullekin tullut toinen räppäri sanomaan, että toi on tollasta ihan kivaa tyttöräppiä. Naiset ei ole tehneet Suomessa vielä kovin paljon räppiä, ehkä siitä johtuu erottelu. Eihän popmusiikissakaan laitetan eri sarjoihin miesten ja naisten laulamia kappaleita. Toisaalta sukupuolirajat tulevat esille kaikkialla muuallakin elämässä. Mun mielestä miehiä ja naisia ei tarvitsisi erotella.”

No mitä mieltä sä olet kuluneen kesän soitetuimmista räp-artisteista Cheekistä ja Asteesta?

”Voi voi, en ole tainnut kuulla heidän biisejään.”

Niitähän on soitettu koko kesä monella radiokanavalla.

”En oikein kuuntele radiota. Tai siis kuuntelen, mutta lähes aina Ylen Ykköstä. Sieltä tulee laadukkaita ohjelmia joita tekevät oikeat toimittajat, eivätkä kaupallisten kanavien paskatoimittajat jotka eivät edes osaa suomea.”

Ylen Ykköstä…

mainos

”Joo, tiistaisin sieltä tulee muuten kansanmusiikin ilta, suosittelen tosi paljon. Ja sunnuntaisin ja maanantaisin tulee jazzia. Lisäksi voisi erikseen mainita Jukka Mikkolan toimittaman Avaruusromua-ohjelman, joka soittaa kokeellista elektronista musaa.”

Itse tykkään kuunnella Radio Suomea, mutta sieltä tulee aika usein aika kamalaa musaa.

”Radio Suomea kuunnellessa kannattaa katsoa mihin aikaan kanavan laittaa päälle, tai muuten sieltä tulee Isto Hiltusta. Kanavan roots-illat on kuitenkin ihan mahtavia, samoin country-illat. Ja Rockradiota tekevät todelliset alan ammattilaiset. Ylellä on arkistoissaan varmaan kaikki maailman levyt, sieltä saattaa tulla biisejä joita kellään ei ole kotikokoelmissaan.”

Jos mennään Ylestä takaisin näihin räppi-asioihin, niin debyyttilevyä et ole vielä saanut ulos?

”Levyä on tehty pitkään. Tässä välissä on pyöräytetty yksi mukulakin, ja sen jälkeen kesti orientoitua jälleen äänityssessioihin. Nyt kun lapsi on puolitoistavuotias, on helpompaa ajatella taas musan tekemistä.”

Hiljaa hyvä tulee.

”Levyä tuottaa Kim ”Kasio” Rantala, joka on tuottanut aikaisemmin esimerkiksi Asan Loppuasukkaan ja ollut itse mukana sellaisissa kokoonpanoissa kuin Nuspirit Helsinki ja Giant Robot. Ajattelin, että teen levyn ensin valmiiksi ja tarjoan sitä vasta sitten julkaisijalle. Tai siis tarjokkaita julkaisijoiksi on jo sen verran, että pääsen itse valitsemaan niistä minulle sopivimman.”

Rauhatäti keikalla 11.11. Helsingin Painobaarissa. Tädin uusia biisejä MySpacessa, www.myspace.com/rauhatati & keikkavideoita YouTubessa.

Jukka Vuorio