Pyhän maan viinit

Työryhmä selvittää, pitääkö Golanin alueelta tulevat viinit poistaa Alkon valikoimasta.

Maaliskuun alussa julkaistusta Finnwatchin raportista käy ilmi, että Alko myy Golanin alueelta tulevia viinejä israelilaisina.

Golan on Israelin miehittämä alue, jonka Israel valtasi Syyrialta vuonna 1967. Alkon ostojohtaja Tiina Lukkari kertoo, että Alko on reagoinut Finnwatchin raporttiin.

Golanin Heights Wineryn viinit ovat palveluviinejä, jotka Alko on hankkinut kilpailutuksen kautta. Lukkari on määrännyt kasattavaksi työryhmän, jonka tehtävä on selvittää, voiko kilpailutettavaksi otettavien viinien hakua tarkentaa seuraavalla kerralla.

”Emme halua ärsyttää ketään. Katsotaan nyt rauhassa, mihin tulokseen työryhmä tulee. Jos viinien myynti lopetetaan, luultavasti se ärsyttäisi taas toisia ihmisiä.”

Lukkarin mukaan Alko ei voi vaikuttaa siihen, mikä alkuperämaa viinien etikettiin merkitään. Sen päättävät valmistaja ja maahantuoja.

Golanin alueella valmistettuja viinejä tuo Suomeen Amka Oy. Amkan toimitusjohtaja Adrian Donner kertoo, että Amka muuttaa käytäntöjään vain, jos Alko tekee niin. Donnerin mukaan Suomen tulli hyväksyy Golanissa valmistetut viinit israelilaisiksi, ja Amka toimii tullin suositusten mukaisesti.

Donner sanoo, että Golanin alueen tilanne on monimutkainen. Hänen mukaansa Golanin ja palestiinalaisalueiden tilanteet eivät liity toisiinsa, vaikka Finnwatch raportissaan ne r­innastaakin.

”Palestiinalaishallintohan ei toimi Golanissa. EU hyväksyy alkuperämerkinnöissä Golanin osaksi Israelia, mutta toisaalta Israelin ja EU:n välisessä vapaakauppasopimuksessa Golania ei lasketa kuuluvaksi Israeliin. Ota siitä sitten selvää.”

Muissa pohjoismaissa alkoholimonopolit ovat palautteen takia muuttaneet merkintälinjauksiaan. Ruotsissa asiasta nousi vuonna 2006 keskustelua, jonka seurauksena Ruotsin ulkoministeriö neuvoi Systembolagetia muuttamaan alkuperämerkinnäksi ”peräisin Israelin miehittämiltä syyrialaisalueilta”.
Koska tämäkin herätti ärtymystä, viineistä poistettiin viittaus alkuperämaahan kokonaan.

Teemu Muhonen

Kommentoi Facebookissa

teemu muhonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.