Puhe piilottaa rasismin

Lukuaika: < 1 minuutti

Puhe piilottaa rasismin

En ole rasisti, mutta… -kirjan tekijöissä painottuvat mediatutkijat, mutta tekstejä on pyydetty laajalti maahanmuuttajilta ja heidän arkensa asiantuntijoilta.

En ole rasisti, mutta… -kirjan tekijöissä painottuvat mediatutkijat, mutta tekstejä on pyydetty laajalti maahanmuuttajilta ja heidän arkensa asiantuntijoilta.

Ehkä juuri tästä syystä kirjassa korostuu talouspuheelle kriittinen ja ihmisoikeuksia korostava näkökulma.

Kokoelman toimittajien mukaan median ja päättäjien huomio on jämähtänyt maahanmuuton rajoittamiseen ja Suomen taloudellisiin etuihin. Tämä kansallinen itsekkyyspuhe on tukahduttanut monia tärkeitä aiheita, esimerkiksi työmarkkinoiden rasismin, monikulttuuristen asuinalueiden haasteet ja sen miten koko ajan monikulttuurisempi nuorten sukupolvi kokee yhteiskuntamme.

Rasismi on näkyvää ulkomaalaisvastaisuutta syvemmällä. Suvi Keskinen osoittaa tekstissään, miten perussuomalaiset eivät ole muun poliittisen kentän vastakohta, vaan myös muissa puolueissa esiintyy aikaisempaa maahanmuuttokielteisempää puhetta. Niiden sivistynyt ja piilotettu rasismi vaikuttaa yleiseen keskusteluilmapiiriin ja tekee Halla-ahon kaltaisista ilmiöistä mahdollisia. Mikko Lehtonen jopa epäilee, että koko yhteiskunta välttelee tilintekoa rasismin kanssa.

Kirja nostaa esille monia tärkeitä ja uusiakin näkökulmia. Esimerkiksi Karina Horsti kiinnittää huomiota epäpoliittiseksi mielletyn kirkon vahvaan ja radikaaliin rooliin turvapaikanhakijoiden puolustajana. Toisaalta hän kritisoi median taipumusta nostaa esiin yksittäistapauksia mutta sivuuttaa järjestelmän rakenteelliset epäkohdat.

Kirjoittajien erilaiset taustat synnyttävät monipuolisen tekstiryppään, mutta estävät teemojen kehittämisen pidemmälle. Seurauksena on kiltti ja helppo kokonaisuus, jossa tuttuun tapaan keskustellaan keskustelusta ja kritisoidaan kritiikkiä, mutta itse ilmiöt jäävät taka-alalle liian laajoina ja kiusallisina.

Suvi Keskinen, Anna Rastas & Salla Tuori (toim.): En ole rasisti, mutta… Maahanmuutosta, monikulttuurisuudesta ja kritiikistä. Vastapaino & Nuorisotutkimusverkosto, Tampere 2009. 160 s. 4 tähteä.

Arvio kokonaisuudessaan Fifissä.

Anna Kontula

  • 14.12.2009