Lukuaika: 2 minuuttia

Promoe elää unelmaansa

Fanit liikuttuivat kyyneliin, kun ruotsalainen hiphop-kvartetti palasi takaisin yhteen. Uusi levy käsittelee unelmia, elämää & bändin tuntemuksia unelmista & elämästä. Oj, niin svedua.

Looptroop Rockers on hiphop-ryhmä, joka on ollut skandinaavisen rap-musiikin uranuurtaja jo 1990-luvun alusta lähtien. Nelikon muodostavat räppärit Cosmic, Promoe ja Supreme sekä tuottaja Embee. He perustivat vuonna 1998 oman levy-yhtiönsä David vs. Goliathin tavoitteenaan haastaa suuret hiphopia julkaisevat levy-yhtiöt.

Maaliskuun alussa julkaistu Professional Dreamers on nelikon viides albumi, jonka lisäksi he ovat julkaisseet kukin omia soololevyjään. Looptroop Rockersin keulakuva Promoe on tullut tunnetuksi kantaaottavilla soololevyillään. Hän puhuu kappaleissaan esimerkiksi veganismin puolesta.

Yhtye harjoittelee tulevia keikkojaan varten, sillä uuden levyn kappaleet täytyy hallita 18.3. mennessä Oslosta käynnistyvällä kiertueella. Tavoitan Promoen myöhään maanantai-iltana. ”Voitko soittaa ihan hetken päästä, lopettelemme juuri harjoituksia ja pakkaisin kamani nopeasti”, hän huikkaa.

”Embeellä on uusi digitaalinen rumpusetti ja muita laitteita, ja haemme muutenkin uusia juttuja esityksiimme. Treenaamme tällä viikolla vielä parina päivänä”, hän paljastaa.

Professional Dreamersin tekeminen oli ruotsalaiselle hiphop-porukalle jälleen uusi tilanne, sillä yhtyeen neljäs jäsen Cosmic palasi takaisin kuvioihin levyä varten. Edellistä Good Things -levyä varten piti opetella tekemään kappaleita kolmistaan, nyt jälleen nelistään.

”Meille oli jo todella iso muutos, kun Cosmic ilmoitti jättäytyvänsä pois kuvioista. Vaikka hänen paluunsakin toi muutoksia, oli helpompaa palata tähän asetelmaan”, Promoe kertoo.

Cosmicin paluun myötä porukka halusi yrittää tehdä seuraavan levyn yhdessä tiiviimmin kuin koskaan aiemmin. Tällä kertaa Cosmic, Promoe ja Supreme olivat kirjoittamassa riimejä samalla, kun tuottaja Embee sävelsi taustoja.

”Jotenkin tuntui, että kappaleet syntyivät paljon spontaanimmin ja luontevammin. Eräs biisi aloitettiin sillä, että lauloin kertosäkeen acapellana. Sen päälle Embee alkoi rakentaa taustaa ja me taas kirjoitimme samalla. Se tuntui hyvältä”, Promoe kertoo levyntekoprosessista.

Uudella levyllä yhtye käy läpi historiaansa ja tuntemuksiaan elämäntilanteistaan. Vaikka kiertue-elämä on välillä rankkaa, nelikko on tyytyväinen mahdollisuudesta elää unelmaa.

”Idea levyn nimeksi tuli eräästä elokuvasta, jossa eräs porukka asuu jäätiköllä. Siinä yksi hahmoista sanoo, että he ovat vain ’ammattiunelmoijia’. Sain heti ahaa-elämyksen ja soitin Supremelle, joka piti myös ideasta. Itse asiassa levyn kansivihkon kuvitus saatiin samana päivänä Supremen kautta, joka oli puhunut ideastani ystävälleen”, hän kertoo levyn teeman syntymisestä.

”Me haluamme kannustaa tällä levyllä keräämään rohkeutta tarttua omiin unelmiin täysillä. Monet eivät uskalla tehdä sitä, koska pelätään vanhempien, ystävien tai jopa järjestelmän reaktiota. Minun vanhempani onneksi ovat aina kannustaneet minua tekemään omat valintani ja tarttumaan unelmiini, ja nyt minä todella elän unelmaani. Kierrän maailmaa ja soitan musiikkia ihmisille.”

Looptroop Rockersin kotisivuilla on julkaistu ”ammattiunelmoijia” päivittäin muutaman kuukauden ajan. Kuvissa he poseeraavat Professional Dreamer -paita päällä ja kertovat elämästään. Joku surffaa, joku urheilee ja osa tekee työkseen musiikkia. Keitä he ovat, mistä tällainen idea syntyi?

”He ovat itse asiassa kaikki ystäviämme. En muista mistä idea tähän saatiin, mutta jossain vaiheessa vain halusimme näyttää, että ’ammattiunelmoijia’ on oikeasti olemassa. He ovat tehneet unelmistaan totta, osa tekee musiikkia ja osa esimerkiksi taidetta. Jokainen tuntee varmasti yhden unelmiinsa tarttuneen, sitä haluamme viestittää”, Promoe selventää.

Suomen-kiertuetta Promoe odottaa innolla, sillä täällä vegaaniartisti saa hyvää ruokaa. Esimerkiksi viime toukokuussa Jyväskylän Lutakossa esiintyessään hän kehui järjestäjien järjestämää vegaanista lasagnea maailman parhaaksi.

”Suomessa on hyvä esiintyä, sillä ruokapuolen järjestäminen on ollut aina helppoa. Ei vegaanisen ruoan tekeminen ole todellakaan vaikeaa, mutta joskus on ollut pahoja kommunikaatiovaikeuksia”, hän kertoo ruokavalionsa tuomista ongelmista kiertueilla.

Maissa, joissa ihmiset eivät välttämättä ymmärrä hyvin englantia, pyyntö vegaanisesta ruoasta usein jää ymmärtämättä. Joskus hän on myös joutunut selittämään, mitä vegaani ei syö ja miksi. Kymmenen vuotta vegaanina on opettanut hänelle, että paras keino on kuljettaa itse mukana ruokatarvikkeita.

”Mutta kyllä, viime kiertueella Suomessa olin harvinaisen täynnä koko reissun”, hän naurahtaa.

Professional Dreamers -levyn arvio löytyy levyarvioista. Looptroop Rockers kiertää Suomea 20.–25. huhtikuuta. Yhtyeen kiertuereitti www.looptrooprockers.fi/tourdates

Sami Lindfors

Kommentoi Facebookissa