Kirjoittanut susanna kuparinen

Prinsessa tykkää munasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Prinsessa tykkää munasta

Puoli Skandinaviaa itki viime kesänä, kun Daniel kertoi hääpuheessaan, kuinka Victoria lähtiessään Kiinaan valtiovierailulle oli kirjoittanut hänelle yhdessä yössä 30 kirjettä.

Puoli Skandinaviaa itki viime kesänä, kun Daniel kertoi hääpuheessaan, kuinka Victoria lähtiessään Kiinaan valtiovierailulle oli kirjoittanut hänelle yhdessä yössä 30 kirjettä, yhden jokaiselle päivälle, jonka he joutuisivat olemaan erossa.

Teos-kustantamo on saanut nyt nämä kirjeet haltuunsa. Prinsessan mielialat vaihtelevat kirjeestä toiseen, hurmiosta mustasukkaisuuteen. Daniel, ja ihana seksi Danielin kanssa, on kaikki.

Prinsessa on eroottinen, mutta ei vulgaari. Kirjeet muodostavat runollisen, hypnoottisen kokonaisuuden, jossa on kaikuja Šeheradzadesta ja Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Jokainen aamu erossa Danielista on kuolema.

”Ihana mies. Minkälaista tarinaa kertoisin Sinulle, jotta löytäisit minut uudelleen joka ilta. Jotta elämäsi olisi kanssani ihmeellinen viidakko ja aarrekammio, kellari ja palatsi, kauhistuttava ja lumoava seikkailu”, Prinsessa kirjoittaa nukkuvan Danielin vieressä.

Kirjeiden kautta paljastuu nainen, joka on kuin kuka tahansa meistä, tätähän Victorian yhteydessä aina hoetaan. Poeettisella tarkkuudella kirjeiden kautta hahmottuu arkkityypppi, joka on yhtä aikaa banaali ja älykäs, tarkka ja yleinen: hyväosainen, koulutettu länsimainen nainen.

Prinsessan eettinen pohdiskelu nousee identitettivalinnoista, ja lopussa seisoo rakkaus, elämän suurin valinta. Kiltit tytöt tekevät niin kuin käsketään, hyväksytty kapinan alue on oikeus rakastua siihen, kehen haluaa.

Rakenteelliset ongelmat ovat hyväntahtoisen etäisyyden päässä, eikä niille tarvitse tehdä mitään. Prinsessan keskiluokkainen verrokki maksaa kuukausisuorituksensa Plan-kummilapselleen, Prinsessa tapaa ahdistetun tulevan rauhannobelistin.

Suomen-vierailullaan Victoria tapasi ensin söpöjä lapsia, seuraavana päivänä Suomen wannabe-feodaaliherrat Ollilan – ja Wahlroosin, joka mielellään veisi ainakin köyhiltä lapsilta rahat pois. On söpöjä asioita ja tärkeitä asioita. Vauraan ei tarvitse valita. Ja nyt Danielkin pääsi mukaan.

Anonyymi: Prinsessan kirjeet. Teos 2010. 112 s.

Susanna Kuparinen