Petroolinsinistä mielitreeniä

Lukuaika: < 1 minuutti

Petroolinsinistä mielitreeniä

Opaskirja läsnäolon tiedostamiseen aiheuttaa aluksi hermostusta.

Mindfulness, josta suomeksi käytetään esimerkiksi nimitystä hyväksyvä tietoinen läsnäolo, on tuhansia vuosia vanhoihin itämaisiin viisaustraditioihin pohjautuva elämänhallinnan menetelmä.

Buddhalaisen ytimensä mukaisesti tietoisen läsnäolon harjoitukset tutkivat ihmisen taipumusta juuttua tunteiden ja ajatusten kierteeseen ja sitä kautta tuottaa itselleen kärsimystä.

Mindfulness auttaa ihmistä havaitsemaan mielensä harhailun ja automaattiset, usein haitalliset reaktiot erilaisiin tilanteisiin ja niiden herättämiin ajatuksiin ja tunteisiin. Erilaisten muodollisten ja epämuodollisten harjoitusten avulla opetellaan olemaan läsnä tässä hetkessä ja havaitsemaan sellaisenaan kaikki mitä tapahtuu, analysoimatta ja arvostelematta, yksinkertaisesti hyväksyen.

Tieteellisestikin tehokkaaksi todistetusta menetelmästä on viime vuosina julkaistu sangen runsaasti myös suomenkielistä kirjallisuutta. Yksi uusimmista on Sarah Silvertonin opaskirja Mindfulness – Tietoisen läsnäolon läpimurto.

Kirjassa esitellään menetelmän keskeisiä periaatteita ja harjoituksia, kuten kehon tiedostamista, hengityksen havainnointia, tietoista kävelyä ja tietoista syömistä. Omissa luvuissaan tarkastellaan lisäksi, mitä annettavaa mindfulnessilla on esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen hoidossa ja miten tietoisuustaitoja voi soveltaa kasvattajan tai hoitajan roolissa ja ihmissuhteissa ylipäänsä.

Myös runsaat kokemuskertomukset menetelmää harjoittaneilta ihmisiltä laajentavat näkökulmaa aiheeseen.

Teksti on selkeää ja asiallista, mutta muuten kokonaisuus tuntuu aluksi suorastaan hermostuttavalta. Sivuilla vilistää värein tehostettuja kaavioita, pääkohdat listaavia luetteloita, kehystyksin erotettuja muodollisia harjoituksia, tunnelmallisia (luonto)valokuvia ja suurella painettuja, tietoiskumaisia lauseita.

Jopa perustekstissä konstaillaan erikokoisilla ja -näköisillä kirjasimilla.

Vähitellen kirjan silppua ja sälää -tyyppinen toteutustapa alkaa kuitenkin tuntua tarkoituksenmukaiselta. Tällainen perusopas onkin ehkä hyvä koostaa sellaiseksi, että myös satunnainen selailija saa langan päästä kiinni. Lisäksi lyhyet tekstipätkät kannustavat mietiskelevään lukemiseen, mikä on hyvin linjassa sisällön kanssa.

Lopulta huomaan pitäväni myös siitä, että tekstit on ladottu joko sinisellä valkoiselle pohjalle tai valkoisella siniselle, vaikka ratkaisu ei ehkä luettavuutta edistäkään. Kirjan hallitseva väri onkin harmaaseen taittava tumma petrolinsininen, mikä jo itsessään näyttää mukavan tyynnyttävältä.

Sarah Silverton: Mindfulness. Tietoisen läsnäolon läpimurto. Vallankumouksellinen tapa kohdata kiire, stressi, ahdistus ja masennus. Suomentanut Taija Mård. Schildts & Söderströms 2013. 184 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskä

  • 26.3.2013