Lukuaika: < 1 minuutti

Paavo Ruotsista, päivää!

Tampere Jazz Happening täyttää marraskuussa 30 vuotta.

Juhlaohjelmistossa kiinnittää huomiota Ruotsista saapuva Paavo. Aika erikoinen nimi jazz-bändille.

Modernia jazzia esittävä kahdeksan muusikon kokoonpano syntyi vuonna 2004. Tuolloin nimessä oli vain yksi a.

”Nimi tulee tv-visailusta, jossa kilpailijat imitoivat eri lintujen ääniä. Innostuin riikinkukon äänestä ja pavo on linnun latinankielinen nimi”, bändin laulaja, äänitaiteilija Sofia Jernberg kertoo.

”Mutta kun vierailin Suomessa ja tapasin monta mukavaa Paavoa, niin lisäsimme nimeen toisen a-kirjaimen kunnianosoituksena Suomelle!”

Eri puolilla maata esiintynyt Paavo taitaa fanittaa Suomea.

”Hämmästelen aina, miten kaikki on Suomessa niin hyvin järjestetty, ajateltu ja siististi toimeenpantu. Ja ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia!” Jernberg hehkuttaa.

Paavon musiikkia on vaikea lokeroida. Kokeilevat sävellykset syntyvät äänitaiteilija Sofia Jernbergin ja pianisti Cecilia Perssonin kynästä. Paavon vuonna 2007 julkaisemaa debyyttialbumia on kuvailtu pieneksi sensaatioksi mitä tulee sävellyksiin, sovituksiin ja äänimaisemiin.

”Soitamme modernia jazzia, jossa on paljon vaikutteita. Toimittajat ja yleisö kokevat vaikeaksi määritellä musiikkiamme – niin mekin! Jokainen voi löytää siitä jotain”, Jernberg kertoo arvoituksellisesti. ”Joskus musiikkia on vähän vaikeaa myös soittaa, mutta haluamme haastaa itsemme ja stimuloida luovuutta.”

Kuuntelijalle musiikki on haastavaa muttei vaikeaa, vakuuttaa Jernberg. Paavon musiikista ei tarvitse etsiä piilotettuja viestejä ja merkityksiä.

”Yleisön täytyy vain kuunnella ja, kuten aina, antaa soundin viedä. Jos musiikista löytyy viesti, niin se on varmasti oikea, vaikka se olisi erilainen kuin jonkun toisen kuulema viesti.”

Paavo Tampereen Tullikamarilla 5.11.

Anna-Sofia Joro