Lukuaika: < 1 minuutti

On muutetun todellisuuden aika

Kotimaisten spekuloivan fiktion eli spefi-kirjailijoiden kokoelmateoksessa On Suurten Muinaisten Aika yhdistyy vaali- & kauhukirjallisuus.

Ei tullut Paavo Väyryselle toista kierrosta, mutta pitkäikäisen suvun vesalla on edessään vielä monet koitokset. Paavon Eemeli-isä sai vielä 100-vuotiaana patentin kehittämälleen perunanistutuskoneelle. Uskokaa vain, Väyrysen poliittisen uran viimeistä lukua ei ole vielä kirjoitettu. Presidentinvaalien alla julkaistu On Suurten Muinaisten aika on ajankohtainen myös vaalien jälkeen.

Kotimaisten spekuloivan fiktion eli spefi-kirjailijoiden kokoelmateoksessa yhdistyy vaali- ja kauhukirjallisuus. Kirja kietoo toisiinsa Väyrysen ja Cthulhu-mytologian sekä paljastaa karmivan totuuden Väyrysen menestyksen taustalla: tämä okkultisti on rakentanut häkellyttävän pitkän poliittisen uransa muinaisten jumalien suosiollisella avustuksella.

Väyrysen kirjallisen tuotannon tuntevat luonnollisestikin kaikki, mutta joillekin Cthulhu-mytologia saattaa olla vieraampi. Yhdysvaltalaisen H. P. Lovecraftin pääasiassa vuosina 1925–1935 julkaistuissa Cthulhu-tarinoissa Suuret Muinaiset jumalat uinuvat tyhjyydessä ja odottavat tilaisuutta tuhota tunnettu maailmankaikkeus. Lovecraftin vaikutus kauhukirjallisuus-genren syntyyn ja kehitykseen on vailla vertaansa.

Lukuisat taiteilijat ovat jatkaneet Lovecraftin luomaa mytologiaa, ja vaikutteita löytyy kirjallisuudesta, Hollywoodin valtavirtaelokuvista ja vaikkapa rock-yhtye Metallican tuotannosta.

Kotimaiset spefi-kirjoittajat pyrkivät kirjassa hahmottamaan Paavo Väyrysen persoonaa vaihtoehtoisessa todellisuudessa, jossa esimerkiksi Töölönlahden maisemaa hallitsee Alvar Aallon suunnittelema Kekkosen pyramidi. Kirjan okkultistis-mystillis-poliittinen kieli nivoo osuvasti päivänpolitiikan kauhukirjallisuuteen.

Väyrysen ja muinaisten jumalien kautta toisiinsa kietoutuvat lyhyet tarinat sopivat Lovecraftin lähinnä lyhyistä novelleista koostuvan tuotannon jatkumoksi. Lovecraftin ainoa – joskin lyhyt – romaani Charles Dexter Wardin tapaus on saanut osakseen erityisen silmäniskun: Kari Tenho Väyrysen tapaus -tarinan.

Väyrys-kirjoittajista monet ovat rakentaneet tekstinsä minä-muotoisten kertojien ympärille, jotka kokemiensa nimeämättömien kauhujen johdosta ovat luisumassa hulluuteen, manalaan tahi deliriumiin. Tehokeino oli ominainen Lovecraftille, jonka tarinoissa ei onnellisia loppuja ollut.

Epäonnisen ihmisparan imeytyminen ikuiseen hulluuden kirkuvaan hornaan on arkinen tapahtuma Suurille Muinaisille jumalille.

Kirja tuskin täysin aukeaa lukijalle, joka ei ole edes pintapuolisesti tutustunut Lovecraftin tuotantoon. Tämä alleviivaa tuotantoon tutustumisen tärkeyttä. Iä iä iä, f’tang Cthulhu!

Juri Nummelin (toim.): On Suurten Muinaisten Aika. Turbator 2012. ?89 s.Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa
Jari Tamminen