Kirjoittanut Hannele Huhtala

Novelleja Zimbabwen arjesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Novelleja Zimbabwen arjesta

Petina Gappahin kolmetoista novellia kuvaavat inflaation ja moniavioisuuden Zimbabwea.

Vaikka silmät osuvat kamalimpaan kansitaiteeseen, mitä hetkeen olen nähnyt, ei kannata pelästyä. Kasarin neonvärit ja epätarkka kuva kirjailijasta luovat ajatuksen köyhästä Afrikasta, joka on kuitenkin ooh niin värikäs. Ei houkuttele. Mutta sisältö Petina Gappahin esikoisteoksessa Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta houkuttelee.

Elegia Easterlylle -novelli kertoo lapsettomasta perheestä väliaikaisessa mökkikylässä, joka on perustettu kun Harare on siivottu köyhistä Englannin kuningattaren vierailun ajaksi. Kylän yksinkertaisin asukas Martha on yhtäkkiä raskaana. Kun tämän mökkikylän hajoittavat puskutraktorit puolestaan ovat kylän laitamilla, lapseton vaimo kuulee parkua Marthan mökistä. Kohtalon hetkellä Jumala antaa lapsen sitä eniten tarvitsevalle, niin ainakin vaimo uskoo.

Novellien henkilöhahmot kertovat moniavioisen miehen toisen vaimon asemasta ja aidsiin sairastuneesta sulhasesta. Sekä loputtomista unelmista, jotka voi saavuttaa Englannissa tai USA:ssa.

Jos uutiset Zimbabwen käsittämättömästä inflaatiosta hämmästyttävät, Petina Gappah kertoo, miltä valuuttakurssi tuntuu perheenäidin kauppalistassa.

”Ne vähäiset chema-hautajaislahjoitukset kulhossa keittiön pöydällä, ne lukuisten hikisten käsien tahmaamat setelit kattavat hädin tuskin mustasta pörssistä hankitun maidon, leivän ja sokerin.”

Gappahilla on oikeustieteen tutkinto Cambridgen, Grazin ja Zimbabwen yliopistoista. Hän asuu Genevessä ja työskentelee organisaatiossa, joka avustaa kehitysmaita kansainvälisessä kauppaoikeudessa.

Vaikkei Gappah enää asu Zimbabwessa, hän on onnistunut kirjaamaan tarkkoja kuvia zimbabwelaisista vuonna 2009.

Gappah ei osoittele eikä paasaa. Hän osaa näyttää.

Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta. Tammi 2009. 199 s.

petinagappah.blogspot.com

Viisi tähteä.

Hannele Huhtala