Lukuaika: < 1 minuutti

NHL:n kesävinkkejä

Älä haaskaa skumppaa, queermartta opastaa.

Martat ja Martit ry on osa perinteistä marttatoimintaa – rypytetään piirakkaa, valmistetaan munaa monella tapaa ja tehdään käsitöitä – mutta heillä on myös muuta annettavaa Marttaliitolle.

”Marttatoiminta on usein yhdistetty konservatiivisuuteen, naisiin ja ydinperheeseen” , sanoo Martat ja Martit ry:n hallituksen puheenjohtaja Maikki Eronen.

”Martat ja Martit ry on tietääkseni ensimmäisiä marttatoiminnan muotoja, johon myös miehet pääsivät mukaan, ja lisäksi se tuo toimintaan perinteisistä poikkeavia perhe-, ihmis- ja arvokäsityksiä. Vaikka kyllä nykyään myös perinteiset martat ovat hyvin moderneja.”

Martta- ja Martti-porukan queer-henkisyys näkyy parhaiten vuosittain järjestetyssä Queer-Lucia-juhlassa, jossa Lucia-neitonen ei luonnollisesti aina – jos koskaan – ole neitokainen tai vaalea.

”Meillä on mukana homoja ja heteroita, eri ammattikuntien edustajia, ja tervetulleita ovat ihan kaikki, jotka ovat kiinnostuneita kädentaidoista ja kotoilusta”, Eronen kertoo.

Muuta Marttojen ja Marttien perinteistä toimintaa ovat sieniretket, joille osallistuu isovanhempia, ystäviä, Siperian Marttoja ja muita sieniin meneviä, kaupunkikävelyt, teatterikäynnit sekä ruoka- ja maistelukurssit.

Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa, ja mukana on aina runsaasti hyvää syötävää nyyttäriperiaatteella. Tarjolla on mukavaa yhdessäoloa ja kädentaitojen harjoittelua HeSetan tarjoamissa tiloissa.

www.facebook.com/martatjamartit & martatjamartit.fi

_______________

1. Viiniä voi käyttää siivoamiseen: siivoaminen on paljon hauskempaa, ja lopputulokseen on helpommin tyytyväinen.

2. Jos asunnossa oleva karhu tai muu karvainen elukka haisee pahalta, lähetä se pois asunnosta haisemasta ostamaan viiniä. Sen voi myös pestä.

3. Mirrin karva vaatteissa ja huonekaluissa voi käydä hermoille – mirrin voi imuroida, mutta sheivata ei saa.

4. Jos bileistä jää viiniä tai siideriä yli, pakasta ne kuutioiksi ja jäähdytä kesäinen booli niillä. Muista juhlissa ja kesäkuumalla myös perheen karvaisia jäseniä – karhuja, mirrejä, koiria, mitä näitä nyt on – ja lisää juomakuppiin jääkuutioita (ei niitä eilisten bileiden jäädytettyjä skumppakuutioita lemmikkiystäville kuitenkaan).

Heli Yli-Räisänen

  • 24.6.2014