New Weird Finland

Lukuaika: < 1 minuutti

New Weird Finland

Arvostelussa Rätön & Lehtisalon levy UU mama.

Jenkeillä on New Weird America, muodikas folkista ammentava musiikkityyli, joka tyypillisesti merkitsee halpahintaiseen psykedeliaan ja itsetarkoitukselliseen outouteen verhottua musiikillista mitäänsanomattomuutta.

Suomalaisilla on Rättö ja Lehtisalo, muodikas huoltoasemien lounastarjonnan ja iskelmien mieskuvien estetiikasta ammentava duo, jonka musiikista löytyy itsetarkoitukselliseen outouteen verhottuna ilahduttavia musiikillisia oivalluksia.

Tämä pitkä johdanto siksi, että duon levystä on taas vaikea sanoa oikein mitään. UU mama kompostoi rockia, folkia, progea, new agea ja edelleen ties mitä ja tuottaa jotain akustisen herkkää, elokuvallisen mahtipontista, outoa ja koomista. Levyllä arjen pikku outoudet kasvavat aivot revähdyttäviin ja todellisuuden rajat kyseenalaistaviin mittasuhteisiin.

Kaikki kiteytyy levyn avaavassa Katinkurun ampumaradalla -kappaleessa. Jos surrealistiseksi painajaiseksi kääntyvä porilainen hölkkälenkki ei käännä suupieliä ylöspäin, kannattaa siirtyä vaikka Wagnerin pariin.

Rättö ja Lehtisalo: UU mama. Ektro Rekords 2010. Neljä tähteä.

Tapani Möttönen

  • 7.9.2010