Kirjoittanut maria karuvuori

Naura pimeydelle

Lukuaika: < 1 minuutti

Naura pimeydelle

HEH – HEH -huumorinäyttely 29.12.2013 asti Tampereen Hirvitalolla.

Ei kukaan pysty tyhjentävästi määrittelemään sitä, mikä on hauskaa. Se on edelleen mysteeri myös meille”, Omar Truco-Kallonen sanoo. Hän on yksi viisihenkisestä työryhmästä, joka järjesti Tampereen nykytaiteen keskuksessa juuri avautuneen HEH–HEH -huumorinäyttelyn.

Idea näyttelylle syntyi havainnosta, että ikimuistoisimmat taideteokset ovat usein tavalla tai toisella hauskoja.

Silti kokonaisen näyttelyn rakentaminen huumoriteeman ympärille on rohkea teko. Hauskuus kun on usein spontaania, ja jos jokin asia määritellään huumoriksi, hauskuus saattaakin kadota.

Näyttelyssä on töitä 25 taiteilijalta tai taiteilijakollektiivilta. Aiheen tulkinta on yhtä monimuotoista kuin tekijäkaartikin. Pauliina Leikaksen lähestymistapa on ehkä kaikkein analyyttisin. Hän on valinnut sata ottamaansa valokuvaa, jotka ovat hänen mielestään hauskoja. Sitten hän on järjestellyt ne erilaisiin kategorioihin, kuten lapset ja eläimet tai kaksimielisyydet.

Näyttelyn ajoitus on onnistunut: vuoden pimeimpänä aikana nauru on tarpeen. Viinikainen ja Truco-Kallonen pitävät huumoria yhtenä ihmiskunnan tärkeimmistä selviytymiskeinoista. Nauru on tehokas ase epätoivoa vastaan.

”Huumoria voi verrata jopa uskontoon. Olemmekin rakentaneet tänne eräänlaisen huumorin alttarin. Alttarista vastasi pääasiassa kuvataiteilija Stina Riikonen, ja siinä on yhdistelty erilaisia huvittavia esineitä yllättävillä tavoilla”, sanoo Viinikainen.

Maria Karuvuori