Muuttokuormassa trumpetti, pasuuna & robotti

Lukuaika: < 1 minuutti

Muuttokuormassa trumpetti, pasuuna & robotti

Isorättyät tekevät robottitaidetta.

Palasimme vuodenvaihteessa 2010 Meksikosta Pohjois-Suomen kaamokseen ja rollaattoreiden vilinä katukuvassa häkellytti meitä. Myös nuorisotyöttömyys ja vanhusten säilyttäminen laitoksissa tuntuivat pitkän poissaolon jälkeen dramaattisilta yhteiskunnallisilta epäkohdilta Suomessa.

Tästä syntyi Robottitehdas, yhteisöllinen taideteos, jossa valmistimme ensimmäiset invalidirobottimme yhdessä parikymppisten työttömien kanssa.

Sittemmin Invalid Robot Factory on ollut taidetilamme nimi Berliinissä. Rakensimme ja näytimme siellä taiderobottisia tutkimuksiamme. Taiderobotiikaksi olemme kutsuneet teoksia, jotka muistuttavat robotteja, mutta ovat kuitenkin varsinaisesti kuvia ihmisestä, yhteiskunnasta tai jostakin tilanteesta.

Kuvan Invalid Robot Bärbel syntyi Itä-Saksan maaseudulla Elbehofin vieraanvaraisella tilalla, muuttomatkalla Berliiniin. Kun saavuimme uuteen kotikaupunkiimme, meillä ei ollut muuta omaisuutta kuin pakettiauto, trumpetti, pasuuna ja Bärbel. Tilanne opetti meille katutaiteen genren. Tutustuminen kaupunkiin ja sen ihmisiin kävi nopeasti.

Invalid Robot -sarjan veistoksia on kaikkiaan kuusi. Kaksi niistä on museoiden kokoelmissa Suomessa ja yksi Meksikossa. Loput kolme ovat esillä Robotic Dementia -näyttelyssä. Bärbel on niistä meille läheisin yhteisten koettelemustemme vuoksi.

Bärbel on näytellyt myös Heidi Räsäsen ohjaamassa Rikos-näytelmässä viime vuonna Teatteri Jurkassa. Olemme esiintyneet robottien kanssa myös Tallinnassa, Pietarissa ja Fusion-festivaalilla Saksassa.

Robotic Dementia, Pekka ja Teija Isorättyän teoksia 30.12. asti Helsingin galleria Sculptorissa.

Teija Isorättyä

  • 10.12.2012