Mies vie konetta vaiko kone miestä

Lukuaika: < 1 minuutti

Mies vie konetta vaiko kone miestä

Tuttujen kanssa käydyistä keskusteluista olen ymmärtänyt, että monien mielestä lehtipuhallin edustaa havainnollisesti kaikkea sitä, mikä on mätää maailmassa.

Yksi syksyn varmoja merkkejä on pihoilta kantautuva lehtipuhaltimen pärinä. Tarina on tuttu: huoltoyhtiön nuorimies ajaa pakettiautolla pihaan, laittaa kuulosuojaimet korvillensa, nostaa tavaratilasta puhallinkoneen selkäänsä, ja sitten ei mene kuin pari tuntia niin maahan varisseiden lehtien kirjo jo komeilee siisteinä kasoina, joista ne on helppo kerätä roskasäiliöön. Näin ainakin meilläpäin tehdään, eikä vain kerran syksyssä, vaan useaan otteeseen, täytyyhän piha pitää puhtaana.

Tuttujen kanssa käydyistä keskusteluista olen ymmärtänyt, että monien mielestä lehtipuhallin edustaa havainnollisesti kaikkea sitä, mikä on mätää maailmassa. Jos puhaltimesta lähtevä melu käy hermoille, mitä asialle sitten voi tehdä? Mitä yleensä tehdään, kun joku asia ärsyttää tai pahoittaa mielen? Puhistaan omassa raivossa, lyödään mielenosoituksellisesti ikkuna tai parvekkeenovi kiinni, jurnutetaan aiheesta kaikkien vastaantulevien tai samalle puhelinlinjalle joutuvien kanssa, suunnitellaan kostoa, vastaiskua, osoitetaan syntipukki, eli mennään huutamaan suoraan onnettomalle huoltomiehelle, joka itsekin pitää usein täysin järjettömänä sitä, että joutuu hääräämään epäekologisen ja työterveydellisesti haitallisen puhaltimen kanssa, kun haravalla homma hoituisi nopeammin.

Mitä muuta asialle voisi tehdä? Mistä lehtipuhaltimien käytön yleistyminen ylipäänsä johtuu? Voiko kehitykseen jollain lailla vaikuttaa?

Mitä jos ottaisi asian puheeksi vaikka asuntoyhtiön hallituksen edustajien kanssa? Voisiko puhaltimen käytöstä soittaa huoltoyhtiön toimistossa ratkaisevassa asemassa olevalle ihmiselle ja keskustella rakentavassa hengessä puhaltimen melun aiheuttamista ongelmista ja mielipahasta? Olisiko täysin utopistinen ajatus ehdottaa paluuta haravan käyttöön ja vaikka yrittää organisoida talon asukkaat yhteisiin pihatalkoisiin, joissa haravoinnin päätteeksi voisi vaikka grillata makkaraa ja saunoa, käydä naapureiden kanssa pientä neuvonpitoa yleisistä ja yhteisistä asioista?

Peik Johansson

  • 9.9.2009