Me tehdään se itse!

Lukuaika: < 1 minuutti

Me tehdään se itse!

Osuuskunta 82 perustettiin, koska Helsingissä ei ole punkkareille omaa paikkaa. Jos sopiva tila löytyy, kaupungissa on jo vuoden loppuun mennessä vegaaninen kahvila ja baari, jossa järjestetään keikkoja.

Punk-keikoistaan tunnettujen Vuoritalon ja Factoryn myynnin jälkeen Helsingin punk-skene on ollut koditon. Tilannetta korjaamaan perustettiin Osuuskunta 82. Osuuskunnan Sini ja Karoliina, miksi punkkarit tarvitsevat oman baarin?

”Olemme joutuneet tekemään kompromisseja keikkoja järkätessämme. Ihmiset, jotka eivät itse ole mukana tässä jutussa, käärivät rahat meidän tekemästämme työstä”, toteaa Sini.

Karoliina ihmettelee, ettei Helsingin kokoisesta kaupungista löydy paikkaa, johon voisi töiden jälkeen tulla kahville ja syömään vegaanisia herkkuja sekä jäädä illaksi katsomaan keikkaa.

”Haluamme luoda paikan, jossa voi kuunnella musaa ja tavata ihmisiä. Turvallisen ilmapiirin, jossa hengailla”, Sini sanoo.

Sini ja Karoliina ovat osa kymmenhenkistä osuuskuntaa eivätkä kerro sukunimiään, koska toiminnan ei ole tarkoitus henkilöityä kehenkään.

Paikalle on selvästi tilausta. Lähes kaikki Osuuskunnan tukikeikat ovat olleet loppuunmyytyjä, ja tulevan tilan remontoimiseen on tarjoutunut suuri joukko apukäsiä.

Äkkiä tulee mieleen, että tällaista toimintaahan on jo Oranssilla. Miksei se riitä?

”He tekevät hyvää työtä, mutta meidän suunnittelemamme paikka on ihan erilainen lähtökohdiltaan. Oranssilla on oma juttunsa. He järjestävät ikärajattomia keikkoja, joissa ei ole alkoholimyyntiä. Sillekin on todella suuri tarve”, Sini ja Karoliina perustelevat.

Alusta lähtien oli selvää, että tila ei voi olla vallattu, koska tarkoitus on perustaa laillinen ja pitkällä tähtäimellä kannattava baari. Haussa on julkisten yhteyksien varrelta paikka, josta löytyy keittiö, keikkatila vähintään 100 hengelle sekä rauhallisempi kahvila- ja oleskelutila.

”Punkkikeikoilla ihmiset käyttäytyy hyvin verrattuna keskustan paikkoihin. Emme usko, että siitä tulee ongelma”, he lohduttavat punkkarinaapureita pelkääviä.
miina poikolainen

Osuuskunta löytyy Facebookista. OSK82 esittää: 9.9. Tampereen Vastavirta-klubilla: 1981, Petturin palkka, 7 Miljander Link. 10.9 Helsingin Sir Oliverissa: Hävitys, Ward, Konkurssi, Viimeiset sekunnit. 14.10. Helsingin Lepakkomiehessä: Maakuntaradio, Urban Unrest, 53 Stabwounds. Tuotot Osuuskunnan tukemiseen.

Lue lisää Fifistä.

Miina Poikolainen

  • 5.9.2011