Maalauksia joikaamisen hengessä

Lukuaika: < 1 minuutti

Maalauksia joikaamisen hengessä

Muohtogovat on saamea ja tarkoittaa muotokuvia.

”Päätyöni on joikaaminen. Olen joikannut suunnilleen 1 400 joikua ja tehnyt itse noin 30 joikua. Kun joikataan joku ihminen, täytyy tuntea kyseinen henkilö ja hänen luonteensa ja tapansa liikkua.” Näin kertoo ystäväni Ovllá tekstissä, joka on liitetty hänestä maalaamaani henkilökuvaan näyttelyssä Muohtogovat.

Muohtogovat on saamea ja tarkoittaa muotokuvia.

Ovllá on 77-vuotias kautokeinolainen vanhan joikuperinteen mestari. Kun näytin Oulalle tämän maalauksen, hän koki sen samankaltaisena kuin hän tekee joiun. Perinteinen joiku tehdään usein tietystä henkilöstä, joka on sen tekijälle tuttu ja vastaavasti hän halusi tehdä joiun minusta.

Tutustuin Oulaan kun olin tänä vuonna puoli vuotta Pohjois-Norjassa Masi/Máze-nimisessä saamelaiskylässä sijaitsevassa residenssissä ja opiskelin saamea Kautokeinossa. Maalasin yhdeksän maalauksen sarjan kautokeinolaista ja masilaista ystävistäni, jotka ovat ylpeitä kulttuuristaan ja maisemastaan.

Saamelaiset on Norjan, Suomen, Ruotsin ja Venäjän alueella elävä alkuperäiskansa. Valtaväestö Norjan Kautokeinossa ja Masissa on saamelaisia.

Muohtogovat-näyttely 22.12. asti Rovaniemellä galleria Napassa, Jorma Eton tie 6, ti–to 12–18, pe 11–17, la 12–16.

Elina Sipilä

  • 13.12.2010