Kirjoittanut jukka vuorio

Lurex tulee taas

Lukuaika: 2 minuuttia

Lurex tulee taas

Sanoma on vakava & lavalla on hauskaa. 77-punkin legenda elää!

Punk Lurex on oman alansa, 77-punkin, suuruuksista tuntemattomin ja elävä legenda.Tamperelainen bändi on tehnyt yhteistyötä niin Suomen kuin Englanninkin punkin alkuaikojen merkittävimpien bändien kanssa.

Punk Lurex julkaisi ensimmäisen sinkkunsa 1994, käännöksen brittiläisen The Advertsin hitistä Gary Gilmore’s Eyes (suom. Tappajan silmät). Silloin bändillä ei vielä ollut aavistustakaan, että viiden vuoden kuluttua he olisivat jo yhteisillä keikoilla The Advertsin laulajan TV Smithin kanssa tai että kaverin kanssa päästäisiin tekemään yhteistä levyäkin.

Vaikutteet musiikkiin on otettu englantilaiselta Buzzcocksilta ja kotimaisilta Ratsialta ja Kollaa Kestäältä, jopa siinä määrin että viimeksi mainitusta bändistä kaksi jäsentä soitti alkuaikojen Punk Lurex OK:ssa.

Vuosituhannen vaihduttua yhtye oli julkaissut kuusi levyä ja nähnyt Suomen punkskenen keikkamestat kahteen kertaan. Innostus orkesterin sisällä alkoi hiipua.

Vuonna 2003 bändi jäi yli viideksi vuodeksi tauolle, ja monet veikkasivat yhtyeen tarun olevan lopussa. Paluu punkkikehiin tapahtui kuitenkin nopealla vauhdilla ainoan jäljellä olevan alkuperäisjäsenen Tiina Wesslinin ryhdyttyä toimiin.

”Vuonna 2008 katsoin netistä meidän vanhaa keikkavideota ja kelasin, että hitto sentään me ollaan hyvä bändi. Pyysin pojat vähän kokeilemaan soittamista, ja se tuntui pirun hauskalta”, Wesslin kertoo.

”Pasi löytyi toiseen kitaraan netti-ilmoituksen perusteella. Pari viikkoa ennen paluukeikkaa se mursi kätensä, mutta pystyi onneksi rämpyttämään jotenkuten kipsi kädessä.”

”Se oli enemmän tuskallista henkisesti kuin fyysisesti”, Pasi Jouhki huomauttaa.

Tampereesta tai punkista, saati sitten molemmista samassa lauseessa, ei oikein voi puhua mainitsematta Pispalassa sijaitsevaa Vastavirta-klubia.

Paluunsa jälkeen Punk Lurex on omien sanojensa mukaan soittanut puolet keikoistaan Vastavirralla. Synergiaedutkin ovat lähes käsin kosketeltavat, koska bändin rumpali Ali Määttänen toimii klubin osa-aikaisena portsarina.

Klubin merkitys suomalaiselle punkille on tällä hetkellä mittaamaton, ja monet punkkarit ovat jopa muuttaneet Pispalaan klubin takia.

Bändi ottaa sanoituksissaan kantaa. Panssarivaunut pitäisi ajaa kaatopaikalle ja eläinten hyvinvoinnista tulisi pitää huolta.

”Me ollaan ideologinen bändi. Soittaessa me kyllä pidetään itse hauskaa, mutta ei olla kovin hauskoja”, Wesslin sanoo.

”Yhteiskunnallisissa sanoituksissa on tietysti aina se saarnaajavaara, varsinkin kun me ei olla mikään runoileva kielikuvabändi. Siinä täytyy tasapainoilla, että asioista voi sanoa voimakkaasti, suoraan ja tunteella mutta ei lähde ohjeistamaan kuuntelijoita.”

Wesslin työskentelee Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen tiedottajana, joten ehdotan seuraavan biisin aiheeksi mediaa. Katselemme samalla Tampereen Telakan baarin pöydällä lojuvaa lehteä. Iltalehden kansijuttu kertoo, minkälaiset pitsat David Beckham ja hänen vaimonsa Victoria söivät Turussa käydessään. Lisäksi pizzerian työntekijälle on soitettu, että miltä nyt tuntuu.

”On olemassa juttuja, joita pitäisi pitää esillä, kuten kehitysvammaisten asiat ja tuotantoeläinten olot, ja juttuja joita ei pitäisi, kuten David Beckhamin suosikkipitsa.”

Punk Lurex, Sur-Rur, The Subvulture ja Mars Underground 3.4. Pasilan Rauhanasemalla kello 19–23. Punk Lurexin kokoelmavinyyli ilmestyy kesällä.

Jukka Vuorio