Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Loviisan RoboCop

Lukuaika: 2 minuuttia

Loviisan RoboCop

”Voimaloita suojaavat yksityiset atomipoliisit.”

”Voimaloita suojaavat yksityiset atomipoliisit.” Hieraisen silmiäni. ”Nämä turvahenkilöt eivät ole vartijoita, vaan –”

Toimintascifin innostamat aivoni haluavat jatkaa lausetta itse: ”…ihmisen ja huipputeknologian liitto”. Mutta ei:

”– lainsäädännössä määriteltyjä turvahenkilöitä, jotka käyttävät laitosalueen sisäpuolella käytännössä samoja valtuuksia kuin poliisit.”

Luen Yleisradion uutista Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden turvajärjestelyistä. Olen juuri katsonut RoboCop 2:n. Todellisuuden ja elokuvan raja on hetkellisesti hukassa.

Palataan vähän taaksepäin.

Mursin maaliskuussa nilkkani. Thaimaalaisessa sairaalassa jalkaan asennettiin neljä titaaniruuvia. Titaani on hieno metalli: kevyt, kova ja kaunis. Elimistö ei sitä hylji eikä se magnetisoidu. Titaanista on rakennettu myös RoboCop, elokuvan sentimentaalinen kyborgi, johon mielelläni samastun.

RoboCop-elokuvissa, joita toipilasaikanani olen luonnollisesti katsellut, rahapula on pakottamassa Detroitin kaupungin yksityistämään kaikki palvelunsa, muun muassa koko poliisilaitoksen. Kunnallispoliitikot ovat kutistuneet voimattomiksi pelleiksi, joilla ei enää ole muuta virkaa kuin oman kuoppansa kaivaminen uusia yksityistämissopimuksia neuvottelemalla.

Ihanat, hölmöt RoboCop-leffat pohtivat kömpelösti liiketoiminnan logiikkaa ja valtion väkivaltakoneiston ulkoistamisen seurauksia.

Detroitia hallitseva jättimäinen Omni Consumer Products on häikäilemätön konserniyritys, joka pyrkii hallitsemaan mitä erilaisempia yhteiskunnan toimintoja: energiantuotantoa, armeijaa, terveydenhuoltoa, vankiloita.

Mitä suuremmaksi emoyhtiö kasvaa, sitä kauempana sen osaset ovat demokraattisesta kontrollista.

”Kaupungintalo on huonon hallinnon ja korruption rappeutuva symboli”, OCP:n toimitusjohtaja pilkkaa RoboCop 2:ssa esitellessään jälleen uutta tappajakyborgia, jolla luvataan puhdistaa törky-Detroitin synkät kadut. Mitä kammottavampaa on katuväkivalta, mitä munattomampia poliitikot, sitä paremmin voi turvallisuusbisnes ja sen mahtavampi on OCP.

Ylen uutisessa Loviisan ydinvoimalaitoksen suojelupäällikkö Olli Vanhanen kertoo ydinenergialain muutoksesta, joka antoi voimaloiden yksityisille turvahenkilöille poliisin oikeudet. Voimayhtiön omilla vartijoilla on nyt oikeus kantaa sarjatuliaseita, joita ollaan uutisen mukaan myös valmiita käyttämään.

”Tämä uusi lainsäädäntö mahdollisti kovemmat otteet, jotka aikaisemman järjestelyn mukaan eivät olleet mahdollisia”, Vanhanen kehaisee.

Eikä tämä vielä mitään: jutun mukaan Yhdysvaltojen säteilyviranomaiset vaativat vähintään kymmenen hengen taktisen raskaasti aseistautuneen valmiusryhmän jatkuvaa läsnäoloa laitosalueella.

Muutokset ovat seurausta syyskuun 2001 terrori-iskuista, juttu kertoo. Itse en aivan ymmärrä, miten ”atomipoliisin” sarjatuliase tai edes kymmenhenkinen valmiusryhmä pysäyttäisi kaapatun lentokoneen.

Siihen ei pystyisi edes titaaninen RoboCop.

Kirjoittaja on Fifin päätoimittaja.

Hanna Nikkanen