Kirjoittanut Jari Tamminen

Livekokemuksista

Lukuaika: < 1 minuutti

Livekokemuksista

Arvostelussa MF Doomin levy Expektoration… Live.

Onko livelevyissä järkeä? Konserttielämys on kokonaisvaltainen paketti, johon sisältyy ulkomusiikillisia elementtejä. Näitä ei ääninauhalle saada tallennetuksi.

Äänenlaadullisesti livetaltio ei koskaan pärjää studionauhoituksille, ja laulajan ääni kuitenkin pettää ennemmin tai myöhemmin, lisäksi soittajat tekevät aina virheitä. Toisaalta improvisointi ja uudet sovitukset biiseistä saattavat puhaltaa uutta sisältöä tuttuunkin tuotantoon.

Newyorkilainen rap-artisti MF Doom on viime vuosina ihastuttanut ja vihastuttanut fanejaan. Miehen tuotanto on runsasta ja levyt kilpailevat keskenään mahtavuudessa.

Konserttipuolella tilanne on kuitenkin ollut ailahtelevampaa: Doom on lähettänyt ajoittain keikoille naamioituneen stuntin vetämään biisit läpi playbackinä. Ymmärrettävästi yleisö on ollut hiilenä.

Kun tämä samainen heppu nyt julkaisee livelevyn, pitää pohtia, mistä on kyse. Onko tämä tallenne aidosta keikasta vai feikkikeikasta?

Jos levyllä äänessä on aito Doom, onko se aidompi livekokemus kuin miehen keikka? Näihin kysymyksiin ei harmillisen yllätyksettömältä konserttitaltiolta löydä vastauksia.

MF Doom: Expektoration… Live. Gold Dust Media 2010. Kolme tähteä.

Jari Tamminen