Leonard, lyyrikko

Arvostelussa Leonard Cohenin levy Old Ideas.

Leonard Cohen on ennen kaikkea lyyrikko, jonka oikeat runot syttyvät – ainakin minulle – vasta musiikin myötä. Hänen runokirjojensa lukeminen on aina tuottanut pettymyksen. Tässäkö mies, jonka laulama runous on niin osuvaa & sattuvaa?

Vasta musiikki hioo hänen runonsa siihen tiukkaan mittaan, jossa sanojen ja lauseiden merkitys ponnahtaa banaalista brutaaliudesta korkeuksiin & sukeltaa elämän pinnanalaisiin synkkyyksiin ja salaisuuksiin.

Old Ideas -levy ei ole Cohenin paras mitä tulee hengen ravintoon. Musiikki on kyllä kauniin melankolista & puhelaulu rahisevaa, se valuu eteenpäin mukavan kaihoisasti ja verkkaisasti, mutta uuden levyn biisit ovat ehkä liikaakin juuri sitä, mitä Cohenilta odottaa. Silti lähes 80-vuotiaan miehen projekti vetää edelleen puoleensa:

I can´t break the code / of our frozen love. / It´s too late to know / what the password was. / If your heart is torn / I don´t wonder why.

Leonard Cohen: Old Ideas. Sony 2012. Viisi tähteä.

Kimmo Jylhämö

Kommentoi Facebookissa

Kimmo Jylhämö

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.