Kirjoittanut Jari Tamminen

Lähiöiden rottaporukka

Lukuaika: 4 minuuttia

Lähiöiden rottaporukka

Youtuben kautta yllättävään suosioon noussut SMC Lähiörotat räppää sekoilusta & sekakäytöstä. Suuret levy-yhtiöt haistavat rotissa isot rahat, turhaan.

Räppikollektiivi SMC Lähiörottia on hankala tavoittaa. Lähetän tekstiviestin levy-yhtiöltä saamaani numeroon. Kollektivin jäsen, Avionin Prinssi, ei vastaa vieraista numeroista tuleviin puheluihin.

”Tulee niin paljon yhteydenottoja jostain iltalehdistä, eikä kiinnosta tippaakaan vastailla niihin. Enkä kyllä ole ennenkään vastannut vieraisiin numeroihin”, Prinssi tarkentaa myöhemmin terassilla lähellä Malmin ostaria.

SMC Lähiörottien levy Raffii Suomi-flättii tarinoi lähiöelämästä. Vaikka valtaosa lähiöistä ja niiden asukkaista elää leppoisaa elämää, sekaan mahtuu rosoisempia tapauksia. Rosot ovat Lähiörottien ruokaa.

Lähiörottien ytimeen kuuluu Avionin Prinssin lisäksi Erä-Koira, Juno ja ThonoSlono. Ryhmän videoista vastaa TuplaJugi.

Oman taiteilijanimensä Prinssi nappasi Malmilla sijaitsevalta hotelli Avionilta, jonka yökerhon bileiden vakiokalustoon hän kuului nuorempana. Oikea nimi jää salaisuudeksi, Avionin Prinssi ilmoittaa arvostavansa yksityisyyttään.

Rottia yhdistää alkujaan 1990-luvulla Koillis-Helsingissä rullannut skeittiporukka, Skate Maniacs Crew – SMC.

”Ysärin puolivälissä alettiin tekemään skedeleffoja ja samalla fiiliksellä mennään edelleen. Ei niinkään laskeskella, että nyt tehdään musaa tai musavideoita”, Prinssi selittää aurinkolasien takaa. Päällä oleva hihaton LA Lakers -pelipaita paljastaa täyteen tatuoidut hihat.

Kuuluisuuteen SMC ponnahti, kun skeittivideon introksi väsätty musiikkivideo keräsi Youtubessa katsojia ja lähti leviämään viraalina joulukuussa 2009.

SMC Hoodrats -musiikkivideota on katsottu yli 1,5 miljoonaa kertaa. Sen imuun tehty Lähiörotat skujaa -video jo yli kaksi miljoonaa kertaa.

Rottien käsikirjoittamilla, ohjaamilla ja näyttelemillä videoilla sekoillaan Helsingin lähiöissä, skeitataan, diilataan ja maalataan graffiteja. Välillä käydään huumelaboratoriossa kokkaamassa ja vääntämässä kauppaa.

Kaikki videot on tehty talkooporukalla, budjetti on valunut lähinnä kuvauspaikkakaljoihin ja bensoihin. Pro-tason kalusto on saatu lainaan TuplaJugin duunista Pablo Filmsistä.

Toistaiseksi neljällä julkaistulla videolla osalla meno on lähinnä dokumentaarista, osalla silkkaa käsikirjoitettua draamaa. Niillä skeitti- ja kaveriporukasta muodostuu tasapainoinen ja sulava kokoonpano, jonka realismin ja fantasian rajamailla tasapainoilevat sanoitukset ja roolihahmot kertovat enemmän lähiöiden säädöistä kuin Poliisi-tv.

Avionin Prinssi bamlaa biiseillä vanhaa Stadin slangia. Sanoituksia ja niiden merkityksiä on tulkittu sivukaupalla netin vertaiskeskusteluissa.

”Läpät biiseillä ja videoilla on oman kaveripiirin juttua, varmaan monelle aika vaikeaa päästä niihin messiin, jos ei ole pyörinyt samoissa kuvioissa. On sitten kyse skedeemisestä tai lähiömeiningistä”, Prinssi selventää.

Videoilla Erä-Koirasta on kasvanut elämää suurempi hahmo. Miehen biiseillä hokema ”ihan vitun jepa” on löytänyt tiensä nuorison arkikieleen. Kuumottava ja arvaamaton tuurijuopon, diilerin ja duunari-penan yhdistävä rooli on lutuisen aseistariisuva.

Videoiden menestys herätti levy-yhtiöiden markkinavaistot.

”Isoista yhtiöistä tuli soittoa. Ne haistoivat, että tämä on nyt suosiossa nuorten keskuudessa. Että nyt tehdään isot rahat nopeasti. Vähän se vituttaa, että noita perseennuolijoita on tullut mukaan. Ei me haluta ulkopuolisia messiin tähän kuvioon.”

SMC Lähiörotat valitsi yhtiökseen pienen, lähinnä punkkia julkaisevan Full House Recordsin.

”Siellä on pitkänlinjan hard core- ja punk-tyyppejä, ne tietää kuviot, ja homma pysyy edelleen omissa käsissä..”

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

Rotat pitää liikkeellä hauskanpito ja halu toteuttaa kiinnostavia projekteja yhdessä, ei takoa rahaa. Mahdolliset voitot halutaan ohjata oikeaan osoitteeseen.

”Toivottavasti Full House saa tästä sen verran fyrkkaa, että saisivat niillä vaikka ulos muutaman uuden bändin levyt”, Prinssi laskee.

Kun puhe on lähiöistä, juttu kääntyy vääjäämättömästi myös väkivaltaan ja päihteisiin. Raffii Suomi-flättii -levyn jäljiltä kuulija on huomattavan hyvinperillä päihdesanastosta, sekä laittomien että laillisten osalta. Vaikka jengi blaadaa ja dokaa levyn läpi, ei ilmapiiri ole päihteitä ylistävä.

”Päihteet ovat osa lähiökulttuuria, ja osa jengistä jämähtää niihin, osa pääsee irti. Ei me kannusteta ketään sekoilemaan. Mä olen enemmänkin yrittänyt tsempata kavereita irti niistä kuvioista ja keksiä niille jotain muuta tekemistä”, Prinssi sanoo.

Osa kavereista on jäänyt matkalle, mutta osalle skeittaus tai musiikki on ollut reitti elinpiirin laajenemiseen.

”Yleensä ne jäbät, jotka ovat löytäneet jotain tekemistä, ovat päässeet vähän eteenpäin elämässään.”

Päihteiden lisäksi väkivalta ja virkavallan pakoilu ovat sanoituksissa vahvasti mukana. Prinssi ja muut rotat eivät kuitenkaan ole gangstereita. Ajatuskin naurattaa.

”Kaiken näköistä sakkia tähän porukkaan mahtuu. Kaveriporukassa on niitäkin, jotka hengaa päivät pitkät baareissa ja lähiöissä. Mutta valtaosa meistä on ihan ahkeria työntekijöitä.”

Prinssi itse on ollut jo vuosia Stadin duunarina, mutta hyvään tarinaan kuitenkin kuuluu pieni keuliminen. Ja kotiseutua pitää edustaa kunnolla.

”Jos tekee sellaista puuhaa, josta voi tulla ongelmaa poliisin kanssa, niin on hyvin paljon mahdollista, että joutuu ongelmiin niiden kanssa.”

Välillä poliisi voi olla myös ystävä, Prinssi funtsii.

”Se on ihan miten korttinsa pelaa”, hän muotoilee. ”Kyllähän Suomessa on aika smoothi meininki poliisien kanssa. Se on aina oma valinta miten menee.”

Lähiörottien ensimmäisellä kurkipotkujen ja katutappelun vauhdittamalla videolla rehataan vesuri kourassa. Vesuri päätyi videolle spontaanisti, sitä heilutteleva kundi ilmaantui kuvauspaikalle täysin omatoimisesti.

”Tyypit olivat kuulleet yhteisten kavereiden kautta, että ollaan kuvaamassa videota. Tulivat sitten kyselemään, että mikä meno, ja kaivoivat vesurin esiin. Jengi, joka asuu tai on asunut lähiöissä, tietää kyllä kuviot ja minkälaista porukkaa täällä pyörii.”

SMC Lähiörotat: Raffii Suomi-flättii. Full House Records 2011. CD + DVD, LP & kasetti.

SMC Lähiörottien keikat kesällä: Tampereen Vastavirta 2.7., Honkilahden Sieravuori 23.7., Helsingin Henry’s Pub 18.8., Tampereen Blockfest 19.8. & Lahden Torvi 27.8.

_______________

Riskisijoitus

EMI tarjosi Lähiörotille levytyssopimusta, mutta rotat valitsivat ideologisista syistä pienen Full House -levy-yhtiön.

Full Housen toimitusjohtaja Antti Sirvo otti henkilökohtaisen 7500 euron pankkilainan, jotta Lähiörotat saataisiin levylle.

mainos

Riski kannatti. Raffii Suomi-flättii nousi ensimmäisellä viikollaan Suomen myydyimpien levyjen listalla sijalle kaksi. Taakse jäi muun muassa samana päivänä levynsä julkaissut Fintelligens.

”Jes, jes, joo. Omilla ollaan”, iloitsee levy-yhtiön yleismies Jussi Aimola huojentuneena. Omillaan on myös bändi, joka saa levyn tuotoista puolet itselleen. Isot yhtiöt pitäisivät voitoista jopa 90 prosenttia.

”Meillä kaikilla on myös päivätyöt, ei meidän tarvi elää tällä. Ei tule paineita myynnin suhteen eikä tarvetta vedättää. Jokainen euro, joka me tehdään tällä laitetaan takaisin skenelle, seuraavien levyjen julkaisemiseen.”

_______________

Ratpack lavalla

Lavalla Lähiörotat on kaoottinen näky. Konsertti on alkuvoimainen räjähdys, joka koettelee termin ’konsertti’ rajoja. Lavalle kiipeää helposti parikymmentä henkilöä, parhaimmillaan yli kolmekymmentäkin.

Vierailijoiden tullessa ja mennessä monen lavalla hengailevan rooli jää epäselväksi ja osan myös ulkomusiikillisiksi: yksi jakaa Jallua eturivin yleisölle, toinen heiluttelee pesisstagaa.

Lähiöhustlerit, punkkarit, rastapäät ja romaninaiset hameissaan muodostavat epätodennäköisen mutta saumattoman kokonaisuuden.

Kovasta nosteesta huolimatta keikkoja järkätään hiljakseltaan. Niistäkin harvoistakin monet ovat kavereiden bileitä.

”Meillä on ollut vähän sellainen linja, että jätetään sedulat aika suosiolla väliin, ellei tule kunnon korvausta ja frendejä mestoille. Paljon riippuu siitä, millä fiiliksellä bileitä ollaan järjestämässä.”, Prinssi luettelee valintakriteereitä.

Haastattelua edeltävänä yönä rotat esiintyivät kaverin synttäreillä yhdessä Malmin lukuisista baareista.

”Pyritään pitämään hommat kotikulmilla, periaate on että frendeille kaikki”, Prinssi alleviivaa. Ja kaikki frendit lavalle.

_______________

Jari Tamminen