Kypsää naivismia

Lukuaika: < 1 minuutti

Kypsää naivismia

Arvostelussa 22-Pistepirkon levy Lime Green Delorean.

Jo 30 vuotta omia polkujaan kulkeneella 22-Pistepirkolla ei ole kiire minnekään. Uusi Lime Green Delorean -albumi avautuu autereisella ja lähes meditatiivisella Lighst By The Highwaylla. Levyllä on useita yli kuusiminuuttisia biisejä, jotka kasvavat hiljalleen täyteen mittaansa.

Pääosassa ovat helmeilevät akustiset kitarat, tilaa luovat kosketinsoitinmatot sekä tietenkin P. K. Keräsen korkealta soiva nasaali laulu. Bändin sointi on kypsynyt helposti tunnistettavaksi. Viisikymppiset Pirkot käsittelevät soittimiaan indierockin vanhemman valtiomiehen rentoudella ja itsevarmuudella.

Levyllä kuuluu myös 22-Pistepirkkojen toinen puoli. Rupinen garagerock soi edelleen esipuberteettisen kömpelösti. Hellyttävällä peruskouluenglannilla lauletut tekstit kuljettavat kuulijan minimalistisen naivismin äärelle. Ufo Girl on hilpeän kosmista avaruusfolkia ja Broken toys make no noise -tyyppiset sloganit aseistariisuvia.

P. K. ja Asko Keräsen sekä Espe Haverisen hallitun holtiton soitto saa trion kuulostamaan elävältä. Nukkavierun nyhjäävät introt kasvavat neil-youngmaisiksi kitarapurkauksiksi. Peruna suussa lauletun garegebluesin vastapainoksi kuullaan päätösraitojen jo lähes mahtipontisia jousia.

Lime Green DeLorean ei tuo esiin radikaalia uudistumista. Se on oiva näyttö 22-Pistepirkon koko uran vahvuuksista yhdelle albumille puristettuna. Omituisen vetoava kypsä naivismi kantaa koko levyn läpi. Pirkkojen asenne tekemiseensä on kiitettävän konstailematon.

22-Pistepirkko: Lime Green Delorean. Bon Voyage Recording Company 2011. Neljä tähteä.

Timo Kalevi Forss

  • 31.5.2011