Lukuaika: < 1 minuutti

Kodittomat sankarit tarinoissaan

Sekä Craig Thompsonin sarjakuvaromaanissa Habibi että Javier de Isusin Maattoman Juanin matkassa -albumisarjassa luotetaan tarinoihin ja etsitään kadonnutta ystävää.

Siinä, missä Thompsonin päähenkilöt joutuvat taistelemaan ihmisarvonsa puolesta ruumiillaan ja oveluudellaan, de Isusin sankarit turhautuvat vapaudesta ja etsivät seikkailuista rajojaan ja merkitystä elämälleen.

Molemmista sarjakuvista muodostuu pitkä, eeppinen kertomus, jossa käsitellään paitsi seikkailujen yleisiä teemoja kuten vapautta, vieraisiin luottamista ja avunantoa, myös eri etnisten ryhmien välisiä valtasuhteita ja olemista sukupuolten välissä.

Juan-sarjan uusimmassa albumissa Hullu joki eurooppalaiset reppumatkaajat kulkevat Etelä-Amerikassa kadonnutta ystäväänsä etsimässä.

Tarinassa on selkeitä viittauksia Corto Malteseen. Toinen seikkailijoista muistuttaa ulkoisestikin Cortoa ja Javier de Isusin piirrosjälki Hugo Prattin viivaa. Viittaukset pysyvät kuitenkin kohtuudessa eivätkä häiritse tarinan lukemista itsenäisenä kokonaisuutena. Kuten Cortoissa usein, tässäkin kiinnostavimpia ovat sivuhahmot, joihin päähenkilöt joutuvat luottamaan.

Arabialaisesta kulttuurista ammentava Habibi on tarinoista syvällisempi ja suorapuheisempi. Siinä kaksi orpolasta pelastautuu autiomaahan hylättyyn laivaan – vain päätyäkseen nuorina aikuisina orjiksi sulttaanin haaremiin.

Välissä ehditään kokea monta odott0amatonta käännettä ja kertoa Koraanista ja Raamatusta tuttuja tarinoita. Eikä seikkailijaparin elämä pääty haaremin yltäkylläiseen vankilaan.

Thompson yhdistää periamerikkalaisia sivusommittelukikkoja arabialalaiseen, kirjaimia ja ornamentteja hyödyntävään kuvitusperinteeseen. Piirrosjälki on tarkkaa, yksityiskohtaista ja elävää. Habibin yli 700 sarjakuvasivua muodostavat eepoksen, joka noussee yhdeksi maailman merkittävimmistä sarjakuvaromaaneista.

Javier de Isusi: Hullu joki, Like 2011, 172 s. Kolme tähteä.

Craig Thompson: Habibi, Like 2012, 705 s. Viisi tähteä.

Miia Vistilä

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 30.4.2012