Kesäpöperöä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kesäpöperöä

Marketit ovat helteellä tarpeen vain vilvoitteluun.

Helsingin Kalliosta lähti kesäkuussa liikkeelle haaste: kokeile kauppaketjutonta elämää kahden viikon ajan. Ideana on välttää suurten ketjujen ruokakauppoja ja sen sijaan tukea toreja, halleja ja kivijalkakauppoja.

Ei liene sattumaa, että haaste lähti liikkeelle kesän alussa. Jokaisessa kesä-Suomen kaupungissa on kelpo tori ja autoilijalle tarjotaan muutaman kymmenen kilometrin välein mansikoita, perunoita ja herneitä suoraan tuottajalta. Tähän aikaan vuodesta ekologisesti ja eettisesti syöminen on melkein naurettavan helppoa.

Ilmastovaikutusten kannalta parasta ruokaa on kaikki se, mitä kenenkään ei ole tarvinnut kasvattaa. Marja- ja sienimetsän ja mökkirannan katiskan antimien päästöt voi hyvällä omallatunnolla laskea nollaksi. Myös kaikkien Suomen kesässä avomaalla kasvaneiden kasvien päästöt ovat erittäin pienet. Peruna ja omena ovat tutkimusten mukaan kaikkein pienipäästöisimpiä elintarvikkeita.

Muiden ympäristövaikutusten näkökulmasta lannoitteiden ja torjunta-aineiden intensiivinen käyttö voi johtaa ongelmiin. Kotimaisista kasviksista ja vihanneksista problemaattisimpia on mansikka. Sen viljelyssä käytetään paljon torjunta-aineita. Ostamalla luomumansikoita tai kasvattamalla itse omat mansikkansa voi tämänkin ongelman välttää. Siksi uskallamme ehdottaa kesäherkuksi maailman parasta paprika-mansikkakeittoa.

Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja ja Anna Talasniemi kirjoittavat ilmastoystävällistä keittokirjaa, jonka Teos julkaisee vuonna 2011.

_______________

Paprika-mansikkakeitto

Vegaanin ruokavalio tuottaa noin puolet pienemmät päästöt kuin suomalaisen ruokavalio keskimäärin. Päästöt voivat heilahtaa korkeiksi, jos syö paljon kasvihuonekasviksia talvella. Syö siis kesällä itsesi ähkyyn tomaateista, paprikoista ja mansikoista. Siihen tarvitaan:

4 isoa punaista paprikaa

1 salottisipuli

2 kypsää tomaattia

2 valkosipulinkynttä

1/2 dl auringonkukkaöljyä

5 dl mansikoita

1/2 rkl tuoretta rosmariinia

4 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

Puhdista paprikat ja poista tomaateista ja mansikoista kannat. Pilko paprikat, sipulit, tomaatit ja valkosipulit palasiksi. Lisää öljy ja soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää mausteita maun mukaan. Esimerkiksi hunajan määrää voi vähentää, jos kasvikset ovat makeita. Tarjoa keitto hyvän vaalean leivän kanssa.

mainos

Mansikka-paprikakeittoa riittää neljälle. Silloin päästöt ruokailijaa kohti ovat alle 500 grammaa hiilidioksidiekvivalenttia. Se on saman verran kuin keskikokoisen auton päästöt kolmen kilometrin matkalla ja noin viisinkertainen puurolautasellisen päästöihin verrattuna.

_______________

VINKKI: Monet yrtit ja salaatit antavat satoa pitkälle syksyyn. Jos et ole ehtinyt istutuspuuhiin, voit nyt fuskata ostamalla kaupasta luomusalaatin tai yrttejä ruukussa. Syö salaatti saman tien ja istuta ruukku vaikka parvekelaatikkoon. Kastele, odota ja syö tulokset noin kuukauden päästä.

_______________

Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi

  • 24.6.2010