Lukuaika: < 1 minuutti

Kepeää kelailua

Anssi Kela: Matkamuistoja. Teos 2012. 232 s.

Lauluntekijä, kitaristi Anssi Kelan toinen kirja kertoo sattumuksia muusikon kiertolaiselämän varrelta, kouluaikojen bändiviritelmistä kansansuosion huipulle ja sieltä alas.

Dokumentoiduiksi tulevat takahuoneiden ankeus, keikkajärjestäjien ylenkatse sekä yleisö- ja mediasuhteiden raadollisuus, mutta myös muusikon elämän autuus.

Kela kirjoittaa vilpittömästi, paikoin jopa hätkähdyttävän avoimesti. Yksityiselämään ei kajota, mutta esimerkiksi julkisuuden lieveilmiöistä Kela kertoo haavoittuvuutensa paljastaen. Pöyristyttävältä tuntuukin, miten epäasiallisesti ihmiset kohtelevat toisiaan.

Poikamainen ja hyvällä tavalla hivenen naiivi kirja rullaa jouhevasti eteenpäin. Kelan tarinoijan taidoista kertoo paljon se, että pöhköimpienkin kiertuekohellusten kuvaukset – kuten sääntötiivistelmät bändiporukan kilpailuista – kutittavat nauruhermoja.

Kela myöntää rehellisesti tavoittelevansa suosiota ja hittejä. Hän kokee olevansa enemmän viihteen kuin taiteen tekijä. Kela arvelee varovasti suosion aallonpohjan olevan ohi, mutta pohtii myös, että jos tilanne on parin vuoden kuluttua ennallaan, muusikko ryhtyy muihin hommiin.

Anssi Kela: Matkamuistoja. Teos 2012. 232 s. Neljä tähteä.

Marjo jääskä

  • 6.9.2012