Kasvatusoppi à la France

Lukuaika: < 1 minuutti

Kasvatusoppi à la France

Arvostelussa Pamela Druckermanin kirja Bébé päivä päivältä.

Parisen vuotta sitten julkaistiin yhdysvaltalaistoimittajan kirjoittama, ranskalaista lastenkasvatusfilosofiaa valottava kirja Kuinka kasvattaa bébé. Teos saavutti huippusuosion, joten ei ihme, että sen kirjoittaja kalastelee edelleen samalla apajalla.

Bébé päivä päivältä kiteyttää edellisen kirjan opit sataan napakkaan ohjeeseen. Askeleet kohti ranskalaista vanhemmuutta on järjestetty kymmeneen lukuun, joiden teemoina ovat esimerkiksi vauvan nukkuminen, lasten ruokailutottumukset, kärsivällisyyteen kouliminen sekä parisuhteen vaaliminen.

Ranskalaisvanhemmille lapsi ei ole perheen keskipiste eikä edes äidin ainoa kiinnostuksen kohde. Ihanteena on, että lasten syntymän jälkeen aikuisten elämä säilyy suhteellisen muuttumattomana.

Vauvakilot karistetaan nopeasti, tyylikkyydestä ei tingitä, ja kiintoisa keskustelu käydään loppuun, vaikka taapero roikkuisi lahkeessa.

Innostuin edellisestä kirjasta, mutta uutuus ei säväytä. Ilman taustoitusta neuvot jäävät irrallisiksi. Nopeasti hotkaistavana välipalana letkeä opas toki menettelee.

Marjo Jääskä

  • 2.4.2014