Kirjoittanut Jari Tamminen

Karjala-dubia mummolle

Lukuaika: < 1 minuutti

Karjala-dubia mummolle

Kun Liljan Loisto julkaisi levyllisen reggaesovitettuja karjalaisvärssyjä, oli selvää, että kävisin soittamassa niitä Kirsti-mummolle.

Kun Liljan Loisto julkaisi levyllisen reggaesovitettuja karjalaisvärssyjä, oli selvää, että kävisin soittamassa niitä Kirsti-mummolle. Evakkona hän varmasti olisi kiinnostunut Takaisin Karjalan maille -levyn tulkinnoista.

Kun levyn ensisäkeet kajahtavat, mummo toteaa tuttujen maisemien hujahtavan silmissä filminauhana. Erityisesti osuu Jos vielä Karjalassa olla vois.

”Talvella 1940 Helsingissä itkeä vollotin sen soidessa päässä. Perhe oli hajonnut pitkin maata, ja meillä Karjalassa perhe oli hirveän tärkeä ja läheinen.”

Mutta isoimmat haikeudet jäävät uudenlaisten sovitusten jalkoihin. ”Hassusti soittavat”, mummo toteaa, hymy huulilla. Jamaikalaisia ja venäläisiä vaikutteita yhdistelevät sovitukset ovat outoja ja erilaisia, mutta huonoiksi ei raati niitä sano.

Alkuperäinen mollivoittoisuus kappaleista puuttuu, ja levyn päättävä Laps olen Karjalan -dub on mummosta jo kauhean nopeaa polkkaa.

”Nuorena olin kauhea tanssimaan polkkaa. Mutta eihän sitä enää pysty tanssimaan.”

Liljan Loiston ajatuksena on vain ollut levyttää kappaleita evakkojen laulukirjoista ja humppalevyiltä, ei ottaa kantaa keskusteluun Karjalan palauttamisesta.

Kirsti-mummo joutui jättämään joulukuussa 1939 kotikylänsä, mutta ei hänkään menetettyjen maa-alueiden palauttamista vaativia symppaa. ”En minä ymmärrä, mitä ne horisevat”, hän toteaa kotonaan Helsingissä.

Levyllä vilahtaneet puheet siitä, että evakot olivat aikansa pakolaisia puolestaan herättävät keskustelua.

”Ei ole mikään ihme, jos ulkomaalaisia pakolaisia ei toivoteta nykyään tervetulleiksi, kun meitä kotimaisiakin halveksittiin niin syvästi.”

Kun esitetään karjalaislauluja reggaen tahdissa, ollaan melko maanläheisissä tunnelmissa. Harmillisesti viime vuosien musiikillinen vitsaus, autotune on luikerrellut tiensä levylle. Muuten meno onkin mukavaa, Yona laulaa yhtä herkästi kuin keväisellä debyyttilevylläänkin, ja Puppa J kuulostaa, no, Puppa J:ltä.

Liljan loisto: Takaisin Karjalan maille. KHY Suomen Musiikki 2010.

Jari Tamminen