Lukuaika: 2 minuuttia

Islannista kuultua

LEVYT islannista kuultua

Pakko tunnustaa, että olen joka kerta missannut Björkin uuden levyn. Hyvä meininki tuolla Islannin menninkäisellä on aina ollut, en vain ikinä ole ehtinyt saada kunnon otetta hänen tuotannostaan. Nyt tarjoutui ensiluokkainen mahdollisuus ottaa vahinkoa takaisin. Yleensä en kyllä suosi kokoomalevyjä, mutta tämähän toimii varsin hyvin eikä hittikokoelmamaisuus paista läpi. Ellei siis Björkiä löydy hyllystä ennestään, niin kipkap kauppaan. Itse olen se heppu divarissa, joka haalii varhaisempia Björk-plattoja.

Björk

Greatest Hits

Universal

Neljä tähteä.

_______________

Uskottavaa hiphopräimettä Islannista? Sitäpä hyvinkin, nämä neljä heppua jäätiköiden maasta luovat ensiluokkaista musiikkia roimaa itseironiaa unohtamatta. Parhaimmillaan homma muistuttaakin peräti Beastie Boysia, ainakin niitä skeballa ryyditettyjä kappaleita. Ainoa pikku ongelma on lievä tasapaksuus. Ehdottomana timanttibonuksena puolestaan levyltä löytyy neljä videota. Viimeisellä niistä, kymmenminuuttisella bändiesittelyllä, poikahuumori saavuttaa kliimaksinsa. Stick ’em up girls, stick ’em up.

Quarashi

Jinx

Columbia

Kolme tähteä.

_______________

Jos jostain sattumanoikusta joku Voiman lukija ei ole vielä tutustunut Sigur Rósin tuotantoon, niin tehköön sen nyt heti eikä viidestoista päivä. Progelta haiskahtavia tunnelmallisia äänimaisemia itsekeksityllä kielellä laulettuna. Yhtye, joka julkaisee nimettömän levyn, jolla on kahdeksan kappaletta ilman nimeä, ei yksinkertaisesti voi olla huono. Kappaleiden nimettömyys ei häiritse vähimmässäkään määrin, sillä levy on parhaimmillaan kuunneltuna yhteen soittoon. Ja se on aika harvinaista tämän päivän hittimarkkinoilla.

Sigur Rós

()

Fatcat Records

Viisi tähteä.

_______________

Kaksossiskosten eteerinen laulu vanhoilla tietokoneilla ja vähän perinteisemmilläkin soittimilla säestettynä muodostaa unenomaisen äänimaailman: kauniita, täyteläisiä melodioita ja hajanaisia naksahduksia ja rapsahteluja. Samasta padasta ovat käyneet innoitusta ammentamassa kuin Sigur Rós, mutta kokonaisuus on hieman popahtavampi ja ehkä helpommin lähestyttävä. Jotkut kappaleet on suunniteltu kuunneltavaksi veden alla, mutta sopivien kaiuttimien puuttuessa voi levyä suositella ihan tavallisillekin stereoille.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Múm

Finally we are no one

Fatcat Records

Neljä tähteä.

_______________

Harvemmin sitä kuulee suomalaisesta bändistä ensi kertaa Islannissa. Radiopuhelimiin törmäsin kuitenkin Islannin-terveisinä. Pohjoisen pojat olivat ehtineet sinnekin keikkailemaan ja saaneet vakuutettua paikalliset asukit alkuvoimaisella tuuletuksellansa. Aina ajankohtainen pläjäytys todellista asennetta ilman levy-yhtiöiden viilauksia. Sanoituksia, joiden takana yhtye todellakin seisoo. Tämähän taitaakin olla sitä oikeaa punkkia. Jos et halua tehdä kompromisseja, perusta oma levy-yhtiö prkle.

Radiopuhelimet

Tänään!

Hot Igloo

Viisi tähteä.

_______________

Jari Tamminen