Irakin rauhallinen kevät

Lukuaika: 2 minuuttia

Irakin rauhallinen kevät

Valtalehdet sivuuttavat miehityksen aiheuttamat kuolemat.

TIEDOTUSVÄLINEIDEN MUKAAN Irakin kevät on ollut todella rauhallinen. Vain 600 irakilaista ja pari sataa yhdysvaltalaista on kuollut kevään väkivaltaisuuksissa. Parannus viime syksyyn on huomattava.

Näin voi päätellä siitä, miten esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Aamulehti ovat analysoineet Irakin väkivaltaisuuksia. HS:n pääkirjoituksessa 23. toukokuuta arvioitiin Irakin turvallisuustilannetta ja punnittiin šiiojen ja sunnien keskinäisiä välejä. Yhdysvaltojen armeijan rooli oli jätetty liki täysin pois arviosta.

Pääkirjoituksessa mainitaan miehitysarmeija kerran: ”Yhdysvaltojen armeija kykenee yhä estämään kaikki todella laajat yhteydenotot.”

AAMULEHDEN PÄÄKIRJOITUS 14. toukokuuta kertoo väkivallan kiihtymisestä, ja tukena tälle näkemykselle on väite ”terrori-iskujen” tahdin kiihtymisestä. Yhdysvaltojen sotilasoperaatioita ei käsitellä, mainitaan vain kuolleiden yhdysvaltalaissotilaiden lukumäärä ja sotaretken kustannukset.

AINOA PERINPOHJAINEN SELVITYS kuolleisuudesta Irakissa esitettiin arvostetussa lääketieteellisessä Lancet-lehdessä viime lokakuussa. Korkeatasoisen haastattelututkimuksen tekijöinä olivat kansainvälisesti tunnetut väestötieteilijät apunaan joukko irakilaisia lääkäreitä.

Tutkimuksen johtopäätös oli, että maan valtauksen ja miehityksen aiheuttamat kuolemat syyskuuhun 2004 mennessä olivat luultavasti 100 000 hengen luokkaa, ja mahdollisesti luku on paljon suurempi. Suurin osa kuolemista johtui miehittäjien väkivaltaisista toimista, ja näistä kuolemantapauksista suurimman osan aiheuttivat lentopommitukset.

Tutkijat toki laittoivat varauksia näille luvuille. Merkittävin oli se, että Fallujan kaupunkia ei otettu mukaan tutkimukseen, vaikka se osui käytettyyn satunnaisotokseen. Jos Falluja olisi ollut tutkimuksessa mukana, kuolleisuusluvut olisivat olleet merkittävästi suuremmat.

Fallujan tuhoaminen oli massiivinen sotarikos, ja heti kiivaimpien taisteluiden päätyttyä Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jonka mukaan Yhdysvallat on tekemässä Fallujasta ”mallikaupungin”.

VALTAMEDIA ON JATKUVASTI TULKINNUTLancet-lehden tutkimusta omalla tavallaan. Tutkimus on rinnastettu lähteisiin, joiden arviot pohjaavat uutisraportteihin. Vaikka Lancetin arvio kuolleista on tarkoituksellisen varovainen, on tiedotusvälineiden tyypillinen tulkinta ollut se, että arvion luvut ovat skaalan yläpäässä.

Suomalaislehdistössä ei ole julkaistu artikkeleita liittouman lentopommituksista. Esimerkiksi Fallujan taistelun aikana lentopommitukset jatkuivat viikkokausia jo ennen kuin yhdysvaltaiset ryhtyivät maahyökkäykseen. Kevään aikana Yhdysvaltojen armeija on tehnyt useita massiivisia sotilasoperaatioita eri puolilla Irakia ja niistä saatavat tiedot ovat paljolti miehittäjien varassa.

KESÄKUUN KAHDEN ENSIMMÄISEN VIIKON AIKANA on 49 amerikkalaissotilasta saanut surmansa. USA:n asevoimien komentajan Richard Myersin mukaan tilanne on kääntymässä parempaan suuntaan: ”Iskujen lukumäärä on laskussa verrattuna viime marraskuuhun, vaikka kuolleita tuleekin enemmän.”

Yhdysvaltalaisoperaatioissa surmansa saaneiden irakilaisten lukumäärää ei tiedetä.

Jorma Penttinen

  • 9.9.2009