Lukuaika: < 1 minuutti

Ihanan omituinen elämä

Ihmiset, jotka tekevät omituisia asioita, ovat elämän suola. Ihmiset, jotka tutkivat ja dokumentoivat noita omituisia asioita, ovat myös tärkeitä.

Ihmiset, jotka tekevät omituisia asioita, ovat elämän suola. Ihmiset, jotka tutkivat ja dokumentoivat noita omituisia asioita, ovat myös tärkeitä.

Pepe Deluxé -yhtyeen James Spectrum putoaa sekä tuohon ensimmäiseen kategoriaan että toiseen. Tästä todistaa Queen of the Wave – Album Companion -lehti. Lehteen on koottu Queen of the Wave -levyn ilmestymisen alla netissä julkaistuja artikkeleita, jotka liittyvät levyn tarinoihin ja syntyprosessiin.

Lisätieto kiinnostavasta muinaisesta Atlantiksen sivilisaatiosta on aina tervetullutta. Myös lähempi tutustuminen ehkä snadisti maaniseen mieheen, joka rakensi soittimen kokonaisesta tippukiviluolasta, on hieno hetki elämässä.

Tiesittekö muuten, että hehkulampun keksinyt Thomas A. Edison (joka haali eläessään yli tuhat patenttia) rakensi laitteen, jolla oli tarkoitus viestiä henkien kanssa? Entä tiesittekö, että tuon laitteen pohjalta on mahdollista rakentaa äänimodulaattori, jota voi käyttää musiikin levyttämiseen?

Amerikanserbialainen fyysikko ja keksijä Nikola Tesla suunnitteli ja rakensi – monien muiden mainioiden hommeleiden ohella – teslakäämin, joka muuttaa virtaimpulssin suurjännitteeksi. Jopa 500 000 voltin edestä valokaaria työstävä teslakäämi pitää komeaa pörinää. Laitetta oli tarkoitus käyttää sähkön johtamiseen ilman halki, mutta juuri mitään järkevää sovellusta teslakäämille ei koskaan ole löytynyt.

Satunnaiselle kiinnostuneelle saattaa tulla yllätyksenä, että näinä päivinä ja aikoina levytysstudiossa käytetään myös esimerkiksi neuvostokosmonauttien varustukseen kuuluneita kypärämikrofoneja ja Yleisradion vuoden 1952 olympialaisia varten kehittämää (ja yhä toimivaa) UTV-652-mikseriä.

Lehteä lukiessa tietää näkevänsä nyt ja tulevaisuudessa maailman hieman entistä rikkaampana (ja omituisempana) paikkana. Voiko enempää miltään julkaisulta pyytää?

Ainoa asia, josta lehteä voi kritisoida, on pienehkö painos, jota toivottavasti ei ole vielä Voiman tumpsahtaessa painosta myyty loppuun.

Jos näin pääsisi käymään, tietäkää tämä: lehden koko sisällön voi lukea ja ladata netistä pdf-tiedostoina, ilmaiseksi tietty.

Pepe Deluxé: Queen of the Wave – Definitive Album Companion. 32 sivua. Catskills Records 2012. Myynnissä: www.catmerch.com, ladattavissa: pepedeluxe.com

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa
Jari Tamminen