Hiljaisuuden paikat

Lukuaika: < 1 minuutti

Hiljaisuuden paikat

Silentium – Hiljaisuus on hengähdysaukko, joka mahduttaa ajatuksia ja tunteita. Se on matka sisäiseen laaksoon, joka tarvitsee rauhaa kaupungin sykkeestä.

Olen etsinyt ja vaeltanut hiljaisilla viheralueilla, jotka elävät lähellä, välissä ja keskellä urbaania ympäristöä, kohti hiljaisuutta, minne tehdyt äänet eivät kantaudu.

Joitakin viheralueita, joissa liikuin, kohtaa lähitulevaisuudessa kuivuus, rakentaminen ja saasteet.

Valokuva on paikkasidonnainen tulkinta siitä, miltä kohde on näyttänyt murto-osan ajan sekunnista kuvauspäivänä. Kuva on samanaikaisesti sekä dokumentaatio että oma fiktiivinen visioni todellisuudesta. Erilaisilla paikoilla on oma henkensä ja ominaisuutensa. Pidän siitä kun voin astua sisään tiettyyn ympäristöön, oleskella siinä ja katsoa.

Kun näin tämän tammen, minussa heräsi kunnioitus sitä kohtaan. Puun oksat näyttivät ajatusverkostolta, jotka yhtyvät ja luovat uusia ajatuksia.

Puu ja sen oksat kuvaavat myös pitkää elämää, toivoa ja elämän kiertoa, joka jatkuu ja vaihtaa muotoa. Penkki puun alla kutsui minua luokseen hiljentymään ja istahdin sille. Valitsin kohdata puun hitaalla työkalulla, palkkikameralla, kunnioittaakseni myös puun kokoa.

Silentium, Nina-Maria Oförsagdin valokuvia 30.12. asti Helsingin Galleriet G18:ssa, Yrjönkatu 18, ma–pe 9–19, la–su 12–16.

Nina-Maria Oförsagd

  • 17.12.2009