Kirjoittanut susanna kuparinen

Hihat palaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Hihat palaa

Voimaan töpsähti tiedote.

”Suunnittelimme pätkätyöläisten hihamerkin, jotta kun tavataan, tunnistetaan toisemme ja voidaan vaihtaa tietoa siitä, missä on töitä. Pätkätyöläisyys yhdistää yli puoluerajojen. P-hihamerkin voi valmistaa toimistotarvikkeilla. Vappuna tavataan!”’

Hihamerkin valmistusohjeista on tehty näppärä video. Lisäsäväyksenä merkin voi värittää oman lempipuolueen tunnusvärillä tai vaikka sateenkaariraidoilla. Jos hihamerkki tuntuu liian leimaavalta, nettisivulla on ohjeet myös hilli-tymmän P-pinssin valmistukseen.

Otan yhteyttä ryhmään sivuston kommenttipalstan kautta. Vastaus tulee nopeasti. Pätkätyöläinen eli prekaari päivystää meilin ääressä aina.

Minkä lajin prekaareja olette? 

”Miten prekaareja lajitellaan? Kuka niitä lajilittelee? Saako laijittelija palkkaa työstään? Mitä darwin sanoisi tähän?”

”Olemme turhautuneita mutta tunnollisia työntekijöitä. Kävimme koulut kiltisti, toinen jalka työelämässä. Meille on vuoroin lupailtu vakipaikkaa, vuoroin kuumoteltu leikkauksilla.”

Vittumaisin prekaarigenre? 

”Pakotettu yrittäjyys on pahimmasta päästä. Se kiteyttää yhteiskunnan säälimättömyyden. Työkykyinen heitetään käytännössä yli laidan, eikä jäädä katsomaan kelluuko se.”

Miksi ideoitte P-hihamerkin?

”On jännittävää nähdä, kuinka monella on vappuna P-hihamerkki käsivarressa. Kuva hihamerkkien värittämästä vappumarssista luo toivoa. Ja jos ei vielä tänä vappuna, niin ensi vappuna. Vappujen välillä voi käyttää P-pinssiä, joka on vähemmän riehakas… Miltei virkamieshenkinen.”

”Kaikista toimistopisteistä löytyy printterit, sakset ja nitojat. Kaikkialla tuntuu olevan vain pätkätyöläisiä. A4-kokoon sovitettu askartelutehtävä on mahdollista suorittaa jokaisessa maailman työmaatoimistossa.”

Mikä on prekarisaation isoin ongelma? Entä kauniit puolet?

”Köyhyys ja siihen liittyvä jatkuva valmiustila työnantajien suuntaan. Näistä seuraa tunne, ettei oikein hallitse elämäänsä. On usein traaginen olo. Kaupungilla vaeltaa pätkätyöläisiä, jotka tuntevat kaikki ehkä samoin – kaikki ovat erillään toivottomia. Hienointa on, kun saa jäädä arkena kotiin. Rakastella, kastella kukkia ja lukea lehtiä. Vapauden kaipuu on prekarisaation pahin houkutus. Tunteet korvaavat järjen.”

Vappu tulee, ja vappuheilat. Voiko prekaari lisääntyä?

”Voisi kuvitella, että lisääntyminen edellyttää keskittymistä. Prekariaatin tapauksessa juttu onkin täysin päinvastoin. Vasta kun keskittyminen herpaantuu ja sattuu rakastumaan… Silloin tulee lapsia. Pätkätyöläiskuvioissa lasten saaminen nähdäänkin armottomasti ’omana virheenä’.”

Kun raha tulee mistä sattuu milloin sattuu, siihen alkaa suhtautua nihilistisesti. Välillä vie pullot kauppaan, että saa ruokaa, välillä voi tilillä olla yhtäkkiä 2 000 euroa. Mitä voi tehdä?

”Joskus on taisteltava kaaoksella kaaosta vastaan – käytettävä viimeiset rahat laatuviiniin. Ei kannata potea syyllisyyttä hyvistä makutottumuksista. Varsinkaan vappuna. Katetaan pöytään ensin laatuviinit ja sitten vasta hanapakkauslitkuja. Näin se on aina ollut ja tulee aina olemaan.”

hihamerkki.wordpress.com

Lue P-hihamerkkiryhmän koko haastattelu Fifistä vappuaattona.

mainos

Susanna Kuparinen