Lukuaika: < 1 minuutti

HELSINKI 82 – läpileikkaus lähiöön

Vesa Mäkinen kuvaa Roihuvuorta.

Roihuvuori valittiin Suomen vuoden kaupunginosaksi 2010, pitkälti aktiivisten asukkaiden ansiosta, jotka ovat järjestäneet alueelle tapahtumia sekä toimintaa. Toisaalta Roihuvuori on Helsingin kuudenneksi köyhintä aluetta. Vuosien mittaan alueelta on hävinnyt suurin osa palveluista ja monet jäljellä olevista ovat olleet pitkään lakkautusuhan alla.

Noin seitsemän ja puolen tuhannen asukkaan kylästä löytyy kontrastia ja ihmisiä laidasta laitaan. Juuri erilaiset ihmiset ovat tehneet lähiöstä minulle mielenkiintoisen kuvauskohteen sekä paikan asua.

Päätin kuvata Roihuvuorta vastauksena niihin Itä-Helsinkiä koskeviin ennakkoluuloihin, joihin jatkuvasti törmäsin. Halusin herättää kiinnostusta lähiöitä kohtaan sekä kuvata alueen monimuotoisuutta sekä tavallista suomalaista arkipäivää.

Olen tarkastellut Roihuvuorta ulkopuolisena, mutta projektissani on myös henkilökohtainen aspekti. Molemmat vanhempani ovat viettäneet siellä nuoruutensa, ja olen itse paljasjalkainen roihuvuorelainen.

Kolmentoista muualla asutun vuoden jälkeen minusta tuli vuonna 2007 ainakin väliaikaisesti paluumuuttaja, lähinnä sattumalta. Projektin aikana olen pikkuhiljaa tutustunut paikallisiin ihmisiin sekä alueeseen pintaa syvemmältä. Olen myös hiljattain huomannut tuntevani itseni taas roihuvuorelaiseksi.

Helsinki 82, Vesa Mäkisen valokuvia & Nikki Jääskeläisen, Olli Salon ja Camilla Vuorenmaan installaatio Ostari Helsingin Virka-galleriassa 14.9.–30.10.2011.

Vesa Mäkinen