Haikeaa joikupoppia

Arvostelussa Áran levy Vuoste virdái.

Ruotsinsaamelainen Ára yhdistää alkuvoimaista, raskasta joikua ja indiepoppia koskettavaksi musiikiksi, joka ajoittain yltää jazzin puolelle.

Yhtyeen toinen levy pulppuaa aitoa ja juurevaa a cappella -joikua (Nils-Heaika), mutta myös modernimpaa joikua, johon liittyvät moni-instrumenttiset säestykset. Kuuntelepa vaikka rakkaudella laulettu Randi (bändin solistin Simon Maraisen äidin joiku), missä lyyriset piano-osiot kannattelevat sävelestä säveleen.

Monilla raidoilla joiku limittyy luontevasti saamelaiseen lauluun. Svengaavissa kappaleissa, kuten Leage sápmelaš ja Gustu, on jopa hittiainesta. Bálvaleaddjit kuulostaa joikurokilta.

Levy on kunnianosoitus ja kiitos niille saamelaisille, jotka välittivät kielen ja kulttuurin tuleville sukupolville aikana, jolloin saamelaisuus oli stigma. Voimakas, sielukas ja mahdottoman kaunis levy.

Ára: Vuoste virdái.
Westpark Music
2014. Viisi tähteä.

Maria-Kaisa Jurva

Kommentoi Facebookissa

voima
  • 5.3.2014

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.