Lukuaika: 2 minuuttia

Fyysistä komiikkaa wagneriaaneille

Bäckströmin veljesten oopperakomedia sopii myös vasta-alkajille.

Laulajaveljesten Petri ja Jouni Bäckströmin tuore Youtube-video on katsottu viidessä päivässä yli 35 000 kertaa. Muovimukeilla esitetty Cup Song – Rite of Spring on rummutusleikki, jonka musiikilliset elementit on poimittu Stravinskyn Kevätuhrista.

Kupeilla soittamisen lisäksi mukana on polyrytmiikkaa pianolla, outoa tanssahtelua ja kansanlaulua. Mistä ihmeen pelleilystä tässä on kyse?

Tapaan Bäckströmin pojat Musiikkitalon kahvilassa. He valottavat, että kyse on nimenomaan pelleilystä, klovneriasta. Klippi on esimakua tulevasta Fabulous Bäckström Brothers -esityksestä, jonka ohjauksesta vastaavat brittiläiset fyysisen komiikan taitajat Toby Park ja Aitor Basauri.

Bäckströmit ovat klassisen musiikin ammattilaisia. Tenori Petri tulee haastatteluun suoraan Kansallisoopperasta Figaron häiden harjoituksesta. Takana on kesä Savonlinnan oopperajuhlien Madame Butterfly -produktion parissa.

Pikkuveli, baritoni Jouni myös säveltää ja on tehnyt töitä muun muassa Kansallisteatterille sekä Oulun ja Seinäjoen kaupunginteattereille.

Mikä klovneriassa kiinnostaa? Molemmat ovat tehneet koomisia oopperarooleja, ja Jouni kertookin halunneensa ymmärtää komiikkaa paremmin. Klovnikurssi Jyväskylän Kesässä vuonna 2008 toi vastauksia. Siellä opettivat Spymonkey-klovniryhmän perustajat Park ja Basauri, jotka nyt rakentavat esitystä Bäckströmien kanssa.

”Klovneria sisältää paljon yleisön kanssa kommunikointia – sitä, miten olla rehellisesti omana itsenään läsnä näyttämöllä”, Jouni selittää.

Myös Petrille yhteistyö Spymonkeyn tekijöiden kanssa on ollut mullistavaa.

”Olen eri tavalla vapaampi kuin koskaan aikaisemmin. Olen ollut oopperamaailman maneerisen näyttelemisen vanki.”

Hän lisää, että läsnäolon harjoittelulla hän on löytänyt välineitä vapautua lavalla.

”Se heijastuu heti myös lauluääneen. Ei oo ollut näin helppoa duunissa vielä tähän mennessä.”

Tuleva komedia on veljesten ensimmäinen yhteinen produktio. Yhdessä tekeminen on sujunut sopuisasti, vaikka jonkun kerran on murjotettukin.

The Faboulous Bäckström Brothers -esitys yhdistää klassisen musiikin vakavaa tyyliä leikkiin, hullutteluun ja vaudevillen elementteihin. Mukana on otteita Wagnerin ja Verdin oopperoista, mutta myös muun muassa Valkyyrioiden ratsastus melodicalla soitettuna.

Tärkeässä roolissa on pianistitaituri Jukka Nykänen, jolta luonnistuvat musiikkityylit oopperasta Abbaan.

Onko esityksenne viihdettä vai korkeakulttuuria? Onko tällaisella lajittelulla väliä?

”Ei me olla mietitty”, toteaa Petri.

Vannoutunut Wagner-fani voi järkyttyä tavasta, jolla oopperakohtauksia käsitellään, mutta musiikkia tehdään kuitenkin tosissaan ja taidolla.

”Jos mennään etymologiaan, viihde liittyy viihtymiseen”, Jouni toteaa ja sanoo sen olevan esityksessä ensisijaista.

”Tähtäämme siihen, että yleisö kävelee ulos ja ajattelee, että mä en oo ikinä nauranut näin paljon. Ja vitsi, kun ne laulo hyvin.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jos yleisö ei naura, muuta se, mitä olet tekemässä. Näin kuuluu klovnerian perusneuvo. Oopperapuolelle siirrettynä se on radikaali ajatus. Tradition kunnioittaminen elää klassisessa musiikissa vahvana.

”Oopperanäyttämön suurimpia ongelmia tällä hetkellä on tahattoman komiikan vieminen väkisin läpi”, sanoo Petri.

”Ooppera ei ole sopeutunut yhtä nopeasti kulttuurin muutokseen kuin olisi voinut toivoa”, Jouni jatkaa.

”Joidenkin klassikkoteosten kohdalla on ongelmallista, että yleisö on niin medialukutaitoista. Kyllästyn itsekin helposti.”

Bäckströmit näkevät kuitenkin mahdollisuuksia muutokseen.

”Meidän pitää ottaa tämä taidemuoto haltuun ja tehdä tästä omanlaisemme, kunnioittaen kaikkea traditiota ja ymmärtäen matkan tähän pisteeseen”, Petri toteaa.

Kirjoittaja on taustaltaan muusikko ja pedagogi.

Fabulous Bäckström Brothers -esitys Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä 20.9.–3.10.

Hanna Lammi

  • 3.9.2014