Kirjoittanut pertti laesmaa

Evans soittaa Monkia

Lukuaika: < 1 minuutti

Evans soittaa Monkia

Suomalaissovitukset tekevät kunniaa jazzvaikuttajalle.

Pianisti Bill Evans oli Miles Davisin yhtyeessä 1958–1959. Saksofonisti Bill Evans taas soitti orkesterissa vuosina 1981–1984. Joskus on vitsailtu, että bändissä on hyvä käyttää samannimisiä muusikoita, ettei tarvitse muistaa turhan monia nimiä.

Myös Thelonious Monk ja Miles Davis soittivat paljon yhdessä, vaikkeivät suoranaisesti koskaan kuuluneetkaan toistensa yhtyeisiin. Pianisti Evans ja pianisti Monk olivat täysin erityylisiä soittajia. Molemmat Evansit ovat soittaneet Monkin musiikkia, mutta Monk ei ole soittanut Evansien musiikkia.

Pianisti ja säveltäjä Thelonious Sphere Monk (1917–82) on yksi jazzin suurimmista vaikuttajista. Häntä pidetään Charlie Parkerin, Dizzy Gillespien, Bud Powelin ja Max Roachin ohella yhtenä (be)bopin isänä. Ja bopistahan se jazzin vallankumous varsinaisesti alkoi.

Jazzmaailmassa Monkin merkitys musiikille on aina tiedetty. Melkein parikymmentä vuotta Monkin kuoleman jälkeen Yhdysvalloissa julkaistiin postimerkki hänen kuvallaan. Muun maailman heräämiset tapahtuvat aina vähän myöhässä.

Kari Heinilän johtama UMO muistaa Suomessakin konsertoinutta Monkia omalla tavallaan. Monkilla on nimissään 72 sävellystä. Nyt hänen sävellysuraansa kunnioitetaan muun muassa Eero Koivistoisen, Oliver Nelsonin ja Günter Lenzin sovituksina. Artistivieraana konsertissa on tuo edellä mainittu tenorisaksofonisti Bill Evans.

UMO Klassikko: Monk Night, solistina Bill Evans. 3.3. Helsingin Savoy-teatterissa & 4.3. Kotkan konsettitalossa.

Pertti Laesmaa